Vom face o incursiune in prezent, printre sisteme de constructie prefabricate/modulare contemporane, care au la baza lemnul, pentru constructia caselor din lemn.
Astfel imbinand trecutul cu prezentul si o doza consistenta de creativitate si inginerie am putea reinventa constructia caselor viitoare, case create din materiale ecologice, ce pot fi reutilizate la nevoie, sau se pot reintoarce in natura la sfarsitul ciclului de viata.
Cele mai obisnuite si cunoscute sisteme de constructii din lemn sunt: Cross Laminated Timber (CLT), SIP (Panouri structurale izolate), stalpi si grinzi, structuri usoare de lemn (cadre de lemn) si piese cu sectiune rotunda asezate unele peste altele (busteni) sau dreptunghiulare (blockhaus/cabana elvetiana).
Aceste sistemele se pot combina între ele formand alte tipuri de constructii hibride: CLT + stalpi si grinzi(lemn masiv sau glulam, SIP + stalpi si grinzi s.a.m.d.
Desi aceste sisteme sunt cele mai cunoscute exista pe piata o multime de alte sisteme, de structuri prefabricate si modulare, aparute de curand as zice, sisteme care au similaritati cu jocul Lego, faciliteaza reducerea costurilor si a montarii, avand eficienta crescuta si o precizie de producere milimetrica, dar si costurile acelor sisteme care vin sub forma de kit este evident mai mare.
Te invit sa citesti tot articolul, pana la final, unde vei descoperi un sistem extraordinar.
Toti peretii, fie ca sunt fatade sau pereti despartitori, sunt de sprijin. Cu un program complet de piese finite, aceste sisteme modulare ofera o alternativa usoara pentru a fi puse in opera, precum o mobila de la o firma scandinava, cateodata unii se mai si blocheaza la asamblare.
Tehnica consta în realizarea structurii de sustinere a peretilor prin asamblarea blocurilor de lemn.
De exemplu unele dintre aceste elemente sunt profilate si prevazute cu îmbinari de diverse tipuri, oferind aceeasi calitate a etansitatii la aer ca si sistemele laminate.
Odata instalate, aceste blocuri sunt umplute cu o izolare în vrac de origine naturala (in general izolate cu celuloza).
Pentru a facilita asamblarea, golurile ferestrelor si usilor sunt taiate în prealabil la fabrica.
Usoare si portabile, blocurile nu necesita echipament de ridicare sau logistica grea.
Amplasarea este simpla, rapida, cu un minim de utilaje.
Structura, izolarea si etanseitatea la aer(dar nu la nivel de casa pasiva) se realizeaza într-o singura operatie.
Datorita simplitatii lor de constructie, îi seduc chiar si pe beneficiarii cu experienta in bricolaj.
Peretii executati cu acest sistem pot fi combinati, nu numai cu usile si ferestrele utilizate în prezent în constructii, ci si cu sistemele de placi si acoperisuri disponibile pe piata.
O mare parte dintre aceste sisteme le mentionez in acest articol, expunand pe scurt particularitatile lor:
Caramida din lemn, pentru case ecologice din lemn
Blocul Brikawood este destinat sa fie utilizat singur, fara protectie la ploaie, folie difuzie sau bariera de vapori, numai cu o supapa de control specifica Brikawood, simplificand amplasarea oricarei constructii, asigurand în acelasi timp performanta si etanseitatea.
Blocurile sunt tinute împreuna de distantiere sau traverse cu imbinari in coada de randunica care confera peretelui rezistenta mecanica si stabilitate dimensionala.
Sistemul de autocompresie provoaca rigiditate structurala datorita efectului de masa.
Steko
Blocurile Steko cu greutatea de 6 kg si latimea de 160 mm, sunt compuse din cinci straturi de lemn masiv lipit, cu orientari de straturi alternate ortogonal.
La interior sunt placate cu gips carton si golurile blocurilor umplute cu materiale de izolare termica, se realizeaza o buna izolare fonica a Rw = 48 dB într-un mod eficient si economic.
Elementele din lemn Patagonia
Caramizile Patagonia cu imbinare in coada de randunica:
Compania argentiniana Dove tail Patagonia Bricks Limitada e un pionier în america Latina cu acest sistem.
"Cu aceste caramizi se foloseste 95% din lemnul care este irosit în prezent, deci este foarte economic."
In interior au o fata plata si, la exterior mentine estetica caselor de busteni.
Masivul Parpaign Bois
Blocurile sunt din lemn de brad Douglas, au 60 cm lungime si între 5-19 cm grosime, cu o înaltime utila de 8,5 cm.
Etanseitatea se realizeaza datorita imbinarilor de pe cele 4 fete principale.
Ca si în cazul sistemului argentinian, cu aceste dimensiuni foarte scurte care forteaza taierea fibrelor de lemn, se elibereaza tensiuni naturale, împiedicand deformarile lemnului.
Acestea sunt asezate pe trei cai si fiecare bloc este însurubat cu 4 suruburi peste randul de jos.
In imbinarile cu doua piese se introduce o bucata de MDF.
Etanseitatea la aer se realizeaza prin compresia imbinarilor care sunt conturate in blocul din lemn. Aceste profile sunt presate în momentul insurubarii creand etansare la aer.
Un proiect curios al acestei companii a fost casa din Manhay, unde un client cu deficiente vizuale severe si unchiul sau orb au construit o casa de 320 mp.
Atat Dovetail Patagonia Bricks cat si PBM necesita o proiectare atenta a imobilului: este esential sa se prevada contractia verticala a pieselor pentru a nu provoca tulburari constructive în timpul asezarii, inerente acestui tip de constructie.
Naturi, structura din lemn masiv
Tehnica se bazeaza pe principiul comportamentului de contractie si umflarea naturala a lemnului.
Rezultatul este peretele Naturi, rezistent la vant si fara asezare, fara foi sau benzi adezive.
In plus, deoarece are camere de aer integrate, protectia termica este îmbunatatita, iar datorita prelucrarii deosebite a pieselor, peretii pot fi de orice grosime.
Blokiwood
Arhitectura proiectului poate evolua usor în timp, în functie de dorintele sau nevoile individuale.
Elementele de perete Blokiwood sunt detasabile si pot fi amplasate si completate foarte liber.
Blokiwood se bazeaza pe un numar limitat de module de constructie, cu o latime multipla de 60 cm, acestea sunt combinate împreuna în lucrare pentru a realiza pereti pe jumatate din lemn.
Elementele Blokiwood sunt constituite astfel încat sa fie permeabile la vaporii de apa.
Batipack
Sunt blocuri goale, ale caror fete sunt realizate cu panouri OSB4.
Ca si în cazul caselor elvetiene de tip chalet, blocurile Batipack sunt securizate cu cabluri post-tensionate.
Astfel, se realizeaza un sistem rigid si deformabil, stabilizat, nu prin rezistenta fiecaruia dintre aceste elemente, ci prin distributia si echilibrul eforturilor mecanice în întreaga structura.
Ysox
Elementele liniare Ysox construiesc pereti si pardoseli.
Ca si SIP-urile, acestea au un miez de polistiren grafit sau fibre de lemn de înalta densitate.
Este construit precum casele elvetiene de tip chalet.
Isostal
Se compune dintr-un bloc de cofraj (15 cm latime) din lemn turnat (rasinoase, zdrobite, uscate, lipite si formate la cald în matrite de înalta presiune) si un izolant exterior de tip EPS.
In interiorul blocului Isostal se toarna beton care uneste elementele.
Thermibloc
Thermibloc este un bloc de cofraj izolant realizat din materii prime naturale: 80% din lemnul taiat pentru prima data si 20% dintr-un liant mineral (ciment).
In alveolele sale este introdus un izolator termic suplimentar din polistiren grafit. Avantajul principal este rezistenta mecanica la compresiune, se pot construi cladiri de pana la 9 etaje.
Alte produse similare sunt Legnobloc, Isospan etc.
Domuri geodezice
Una dintre structurile preferate ale bioconstructiei este domul.
Domul este structura care va oferi mai multa suprafata cu aceeasi cantitate de material.
Ofera urmatoarele avantaje: rezistenta structurala, chiar folosind materiale care nu sunt atat de rezistente se realizeaza economii de materiale; o mai buna distributie a temperaturii aerului si distributia caldurii; castig mai mare de lumina si caldura solara; suprafata inferioara a peretelui expus la exterior în raport cu suprafata podelei;
Problema e ca nu prea sunt specialisti in tara care sa le execute.
Cu ceva timp in urma Andrei arhitectul cu care colaborez mi-a ridicat la fileu constructia unui dom pentru el, in urma discutiilor am creat un conector pentru un perete de dom dublu umplut cu izolatie termica, poate intr-o zi va apare o persoana care va dori sa-si construiasca o astfel de casa, voi fi pregatit pentru acea zi 😀
Chapeau Vert
O casa in forma de dom, se bazeaza pe module în forma de trapez.
Fiecare modul, cu o grosime de 340 mm, este o structura din OSB 3 cu diferite straturi, din exterior: pluta, foi de otel zincat ca impermeabilizare, camera de aer, placa OSB, izolatie din fibre de lemn, camera de aer (cu instalatii tehnice ) si placa OSB 3.
Este detasabil, antisismic si anti-rasucire.
Designul si forma sa permit casei sa aiba o mare elasticitate si o distributie uniforma a fortelor si încarcarilor structurale, oferite de cadrul pardoselii (structura radiala în forma de panza de paianjen).
Rezistenta termica declarata R a peretilor este de 9,78 m² · K / W.
Un alt producator este Ecoproyecta (daca-ti place OSB-ul aparent).
Timberbloc
Elementul de lemn Timberbloc obtine o estetica a caselor de busteni sau cabane elvetiene, dar cu un miez de spuma poliuretanica, adica este un panou SIP pe ale carui fete se afla busteni (scanduri concave). Acest lucru evita problemele de asezare si fisurare a trunchiurilor.
Au o grosime de aproximativ 180 mm (cu o rezistenta termica de 6,3).
Pop-up house
Lucrul remarcabil al acestui sistem este faptul ca sunt folosite doar 3 elemente care pot fi de aceeasi dimensiune: elementele LVL (Laminated veneer lumber, un fel de placaj mai gros) de 27 mm grosime, izolatie EPS de 300 mm grosime si suruburi lungi de 1000 mm.
Nu sunt necesare unelte speciale pentru asamblarea unei Pop-up House, desi este recomandata utilizarea unei surubelnite electrice.
In podele, pereti si acoperisuri este urmat acelasi proces, dar cu blocuri si elementi de diferite dimensiuni.
Aceasta structura este apoi impermeabilizata, suporturile sunt fixate pentru acoperirea finala, care la exterior este din lemn.
Obtine o valoare U de 0,11 W / m 2 K, prin urmare, este pasiva.
Este un concept bun, folosind foarte putine elemente cu acelasi format, dar cu lungimi la discretie.
Ecobricksystem
Cu sistemul Ecobrick catalan se construiesc case asemanatoare cu blockhaus-urile din cabanele elvetiene, cu sistemul Ecobrick cu blocuri solide de pin Oregon (un lemn rezistent potrivit pentru utilizarea la exterior, dar fara contact cu solul).
Systimber
Partea de baza a sistemului de constructie a companiei belgiene Systimber sunt scandurile DUO laminate cu profile duble si caneluri, care sunt asezate vertical si reglate cu distantiere metalice.
Garnitura dubla de spuma EPDM face constructia sa fie etansa si impermeabila.
Acest sistem este utilizat pentru podele, pereti si acoperisuri.
Compania sustine ca toate tipurile de izolatie si finisaje suplimentare sunt posibile, dar nu sunt necesare imediat.
Beamblock
Compania elvetiana Beamblock produce blocuri structurale care asociaza lemn masiv si izolatie.
Acestea sunt compuse din 3 straturi de 40 mm de lemn masiv si 2 straturi de izolatie (în total, grosimi de la 200 pana la 300 mm), polistiren extrudat grafitat sau fibre de lemn, in interior.
Au piese verticale, introduse în straturile de izolatie, care suprima efectele compresiunii lemnului, asa cum se întampla în casele de busteni.
Aceste piese nu sunt asezate în straturile de izolatie orientate una spre alta pentru a optimiza ruperea puntilor termice.
Fiecare proiect poate fi configurat în functie de dorintele clientului (alegerea izolatiei, alegerea speciilor de lemn pentru acoperiri, grosimi de perete, finisaje etc.).
Poate fi utilizat la constructia caselor de busteni sau de tip chalet elvetian, în sisteme de stalpi si grinzi sau în rame din lemn usor.
Lucrul interesant este ca puteti construi o casa cu aspectul unei case de tip chalet elvetian (placi de sectiune dreptunghiulare stivuite), dar cu un ansamblu de module de perete.
Ecobrick
Imaginati-va un panou SIP (Panou structural izolat), cu schema tipica de placa de izolatie, dar cu o dimensiune mica a elementului.
Compania germana SchmidtHaus a creat sistemul Ecobrick dupa o dezvoltare de 3 ani.
Ca si SIP-uri, ofera o intrerupere integrala a puntilor termice.
Materialul izolator sunt fibrele de lemn, blocul are 100 cm lungime, 31 cm grosime si 25 cm înaltime, cantareste 17 kg.
Wikihouse
Un exemplu de revolutie digitala a arhitecturii parametrice este sistemul creat de arhitectul britanic alastair Parvin, este un proiect de constructie open source care îsi propune sa ofere oamenilor instrumentele digitale pentru a crea case ieftine.
Practic consta dintr-o biblioteca de modele deschise designerilor si oricui cauta un mod rapid de a construi o casa, dar nu stim cat de rezistenta la seisme.
WikiHouse aduna informatii despre materiale, proiectari, componente si moduri de asamblare pentru a asambla o casa.
In trecut, vecinii se adunau pentru a-si construi casele împreuna.
Acum, cu aceste instrumente open source, cunostintele în acesta privinta sunt diseminate în mod liber, favorizand „democratizarea industriei”.
Este simplu, utilizatorii acceseaza site-ul WikiHouse, introduc masuratorile de baza, obtin costul proiectului, toate materialele si informatiile sub forma de kit.
Componentele casei sunt fabricate de o retea de fabrici cu masini CNC.
Seturile posibile includ studiouri (cu un pret de constructie de aproximativ 17.000 USD), micro-locuinte (64.000 USD) si locuinte urbane (150.000 USD).
Lukas Lang
Desi se bazeaza pe un sistem de constructie din lemn cu stalpi si grinzi (post and beam), cred ca, datorita formei structurii, asemanarea cu o structura reticulara tridimensionala s-ar potrivi structurilor spatiale.
Compania austriaca Lukas Lang Building structures, o filiala a STRABAG, construieste cladiri bazate pe conceptul skelettbaukonzept, un sistem modular si variabil ale carui componente din lemn, prefabricate si standardizate, sunt asamblate pe santier cu ajutorul îmbinarilor filetate si conectorilor metalici.
Flexibilitatea sistemului de blocuri modulare garanteaza adaptarea cladirilor în toate fazele de utilizare a acestora.
Conceptul skelettbaukonzept ofera solutii individuale si permite planificarea si executia simpla si rapida a cladirilor de birouri si a locuintelor unifamiliale.
Cladirile pot fi demontate fara distrugere sau adaptate prin adaugarea ori eliminarea elementelor sistemului în functie de nevoile proprietarului.
ClipHut
ClipHut doreste sa revolutioneze constructia de locuinte pentru persoanele fara adapost.
In acest scop, creatorii au dezvoltat o aplicatie cu ajutorul careia persoanele care nu sunt experti au posibilitatea de a proiecta case individuale sau de a selecta unul dintre fisierele OpenSource ClipHut, pentru a obtine o imagine de ansamblu completa a designului lor si apoi vor primi fisierele de productie, care vor fi trimise la producatori locali pentru fabricare.
Cu ajutorul metodei parametrice, procesul de proiectare este simplificat semnificativ.
Un algoritm programat descompune structura ClipHut în elemente individuale, numeroteaza toate partile si creeaza, în acelasi timp, un fisier de frezare, în care un aranjament automat asigura pierderi cat mai mici.
Semifabricate + paie
In lumea eco-constructiilor, casele cu structuri usoare de lemn cu paie constituie o cota semnificativa a pietei pentru “casele verzi”.
Cu o miscare importanta in Germania, Austria, Franta si Spania.
Cel mai frecvent este faptul ca acest sistem este utilizat pentru pereti si poate fi combinat cu orice tip de acoperis din lemn (de exemplu cel traditional).
De cativa ani, cel mai modern sistem este construit din module de incadrare din lemn cu paie la mijloc, precum la Ecopaja sau Ecococon.
Insa abordarea mai avansata combina acest sistem cu o fabricare in module mai mult sau mai putin finisate din fabrica (modulele pot fi pre-acoperite inainte de livrare, conform specificatiilor acoperirii finale: placari din lemn sau tencuieli de var pentru exterior, fermacell pentru interior).
Un astfel de exemplu vine de la reteaua de constructii franceza Easygreen.
Magnum Board
Similar cu CLT, Swiss Krono a creat acest sistem al carui element de baza este panoul Magnum Board, OSB laminat, care este rezultatul lipirii si comprimarii a N straturi Kronoply OSB 4 de 15 mx 2,8 mx 25 mm.
Cu suprafata lustruita certificata pentru contact alimentar si rezistenta la paraziti.
Placa OSB este o placa de aschii de lemn orientata intr-o directie, un fel de PSL(parallel strand lumber).
Pot atinge grosimi de pana la 25 cm.
Formele complexe pot fi prelucrate, suprafetele lustruite si plane ale acestor panouri nu necesita nici o pregatire inainte de a fi vopsite sau acoperite cu placi ceramice
Novatop
Elementele sistemului Novatop al companiei cehe Agrop Nova sunt:
Un panou din CLt pentru pereti externi, despartitori si acoperisuri
Un panou fabricat ca sertar, pentru podele si acoperisuri si daca se doreste, cu o acoperire inferioara a acoperisului deja plasata cu elemente sWP acustice sau agrop
Un sertar tip panou, pentru podele si acoperisuri, compus din panouri multistrat sWP si grinzi de tip KVH, DUO, laminat sau I-joist.
Lemnul folosit este bradul.
Sistemul Novatop a fost dezvoltat si testat in Elvetia.
Casele indeplinesc standardul Passivhaus.
Riko Hise
Compania slovena Riko Haus construieste case pasive prefabricate din lemn cu panouri care sunt combinatia a doua sisteme constructive: lemn masiv si lemn chertat de tipul fachwreck.
Structura generala a casei este compusa din panouri din lemn de molid stratificat cu grosimea de 100 mm, urmata de o izolatie din fibre de lemn comprimat fixata la exterior si finisata cu tencuiala, placaj din lemn de zada, piatra sau orice alt finisaj preferat.
Interiorul casei poate fi imbogatit cu acoperiri naturale, cum ar fi uleiuri vegetale colorate, ceara si rasini.
Materialele impermeabile, plastice, placile OSB etc., nu sunt utilizate, deoarece se urmareste difuzia (sau cum se stie pe la noi, desi impropriu zis “sa respire peretele”).
TomWood
Grupul belgian Thomas & Piron a lansat conceptul tomWood in 2011.
Este un concept bazat pe un sistem de constructie hibrid care combina avantajele peretilor exteriori din lemn usor si eficient, cu cele ale peretilor interiori grei construiti din: zidarie de caramizi, beton, pamant, lut, piatra etc., care permit o inertie termica mai mare si umiditate constanta (in functie de materialul utilizat, pentru ca evident nu au aceleasi proprietati, de exemplul lutul are o capacitate de retinere a umiditatii mai mare decat forma lui arsa, caramida).
Folosind materiale si tehnologii care pot fi adaptate la multe solutii alternative, in conformitate cu specificatiile tehnice complete, cum ar fi fibrele de lemn, structura de lemn, tamplarie exterioara de inalta performanta, incalzire la temperatura joasa etc., tomWood poate sa raspunda favorabil la noile standarde in domeniul constructiilor durabile (Casa pasiva, NZEB etc.).
Thomas & Piron a comandat un studiu la Centrul Scientifique et Technique de la Construction (CSTC) care a fost realizat in doua case situate in Belgia pe parcursul unui an de referinta.
CSTC a lucrat la diferite densitati ale materialelor interioare, comparand inertia unor pereti interiori de lemn cu zidaria.
Datorita masei sale, betonul se raceste cand temperatura exterioara scade noaptea si stocheaza caldura cand temperatura este in punctul ei cel mai ridicat in timpul zilei.
Studiul concluzioneaza: castigul este de +/- 2 grade fara aer conditionat, comparativ cu o casa fabricata integral din lemn in perioade cu caldura ridicata.
De asemenea se arata ca aceeasi diferenta poate fi observata iarna: peretii depoziteaza caldura, ceea ce impiedica casa sa se raceasca prea repede atunci cand incalzirea este oprita.
Urmatorul pas pentru tomWood este acum sa propuna solutii alternative la beton: „Durabilitatea betonului este uneori discutabila, asa ca intentionam sa propunem case care sa integreze pereti interiori de pamant brut, un material foarte greu, care este, prin urmare, foarte capabil sa stocheze caldura si umiditate; eventual teracota; sau piatra naturala cu o inertie termica foarte mare ”, concluzioneaza tomWood.
Wikkelhouse
Arhitectul japonez shigeru Ban a popularizat constructia cladirilor din carton reciclat.
Compania olandeza Fiction Factory a creat Wikkelhouse o casa din carton reciclat de 500 kg(doar cartonul) cu o durata de viata utila de 50 de ani, care este de 3 ori mai ecologica decat una traditionala, are o izolatie termica si acustica excelenta.
Modularitatea compartimentelor sale permite producatorului sa vanda un modul (5m² si 1,20 m latime) la 3900 de euro atunci cand cadrul „de baza” este oferit la 35.000 de euro.
Prin urmare, puteti adauga segmente pentru a creste dimensiunea casei.
Costul total al lucrarilor si al transportului poate fi de aproximativ 70.000 de euro daca dimensiunea constructiei depaseste o anumita suprafata.
Un pret cu mult peste 35.000 de euro, dar mai mult decat competitiv in comparatie cu o casa traditionala olandeza.
Poate fi asamblata intr-o singura zi.
O tendinta observata in ultimii ani, in unele sisteme, este simbioza stransa dintre structura si izolatia termica.
Loglock
Compania suedeza AB a brevetat sistemul de constructie Loglock, care consta din profiluri nut si feder din lemn laminat, asamblat ca un kit de constructie.
Elementele au o inaltime de 219 mm si o latime de 140, 165 sau 190 mm.
Instalarea Loglock este simpla si se face rapid, deoarece bustenii sunt asezati unul peste altul si apoi blocati cu tije rotunde de lemn la capete sau noduri constand din stalpi cu un profil specific.
Bustenii pot fi apoi demontati si reutilizati.
Este o variatie a casei din busteni a cabanelor elvetiene (sistem blockhaus).
In ceea ce priveste coeficientul de transfer de caldura, masuratorile efectuate cu busteni cu latimea de 140 mm au obtinut o valoare U care variaza intre 0,603 si 0,671W / m 2 K.
OSBlock, casa prefabricata din placi OSB
O companie din Québec a construit acest bloc de 30,5 cm inaltime, 23 cm grosime si 2,44 metri lungime, care cantareste 37 kg.
OSBlock este compus din placi OSB si polistiren expandat (EPS), cu imbinare nut si feder.
Patru bucati de OSB sunt laminate si asamblate pentru a forma nucleul structural al blocului, acestea sunt stivuite pentru a forma un perete cu o izolatie termica egala cu R = 5,64.
Un mecanism de blocare din plastic le tine bine fixate, asemanator suruburilor de mobila de la Ikea care se strang dupa un sfert de tura.
La asamblare este sigilat cu spuma poliuretanica.
Cel mai important aspect este ca nu exista punti termice, una dintre principalele surse de pierdere de caldura in cladiri.
Traversele orizontale sunt pentru fixarea in interior a placilor de rigips, exista canale pentru cablarea electrica.
Elementii sunt precum un panou SIP (Panou structural izolat), dar invers, lemnul este protejat in interior.
Pentru ridicarea constructiei nu sunt necesare utilaje sau instrumente specializate ori muncitori calificati.
XYLiving
Filiala italiana Saint-Gobain a dezvoltat acest sistem brevetat compus din blocuri manevrabile realizate cu placi din lemn OSB 3 de plop, de origine locala, sunt umplute cu izolatie din vata de sticla Isover in cavitatile de 200 x 200 mm (se pot utiliza si alte materiale de izolare).
Aceste blocuri formeaza o structura din lemn care actioneaza ca un endoskelet cEare permite satisfacerea tuturor nevoilor constructive din punct de vedere static-structural.
Acest sistem este in concordanta cu obiectivele economiei circulare aplicate constructiei: 80% din materialele utilizate sunt, de fapt, reciclate si / sau reciclabile.
O casa cu doua etaje se asambleaza in doar doua zile, iar beneficiile termice realizabile sunt similare cu cele ale unei case pasive.
Materialul este usor de transportat: intregul kit de constructie poate fi incarcat intr-un camion..
Proiectul Xyliving face parte din programul Saint-Gobain Multi Comfort, care isi propune sa gaseasca echilibrul optim intre confort, durabilitate si eficienta energetica.
Casele Xyliving vor fi „complet electrice” unde singura energie utilizata este energia electrica din panouri fotovoltaice si vor fi echipate cu un sistem de automatizare casnica si monitorizare (cu un consum anual de energie electrica de 310 euro pe 100 m 2).
Andreas Breuss
Andreas Breuss este numele unui arhitect austriac care a conceput un sistem de constructie compus din lut si lemn pentru cladiri cu 3 etaje sau chiar mai multe.
Elementul cheie este un panou de 2 x 3 metri care consta dintr-un cadru din lemn cu o latura diagonala, o izolatie termica in mijloc si straturi de lut atat pe partile interioare, cat si pe cele exterioare, care indeplinesc cerintele cladirii si ale climatului interior.
Nu este nevoie de materiale de etansare sau de izolare suplimentara.
Straturile interioare si exterioare de lut sunt fabricate diferit.
Stratul interior este mai greu si este responsabil pentru izolarea fonica si etanseitate, excluzand integrarea instalatiilor tehnice.
De la o densitate de 900 kg / m3, lutul este considerat etans la o grosime de 15 mm.
Stratul exterior mai usor asigura izolatie termica suplimentara si rezistenta la vant.
Panoul cantareste intre 205 si 250 kg / m2 (in functie de grosimea peretelui). Suprafetele pot fi lasate liber atat in interior cat si in exterior.
„Argila este un material de constructie versatil si inteligent, care, cu cunostintele adecvate ale proprietatilor sale, poate indeplini numeroase functii, precum inchiderea ermetica a cladirilor, reglarea caldurii si umiditatii sau protectia impotriva zgomotului, cerinte care sunt in mod normal intalnite doar la materiale de constructie artificiale ”, spune Breuss, enumerand avantajele sistemului de constructie din lut.
Ekoblocks
De origine ucraineana, sunt blocuri structurale fabricate cu materiale 100% regenerabile: lemn, paie puternic comprimate (140 kg / m 3), lut si var, sunt utilizate pentru pereti, podele si tavane.
Panourile Ekoblocks de 3 m inaltime si de 2,4-6m lungime, au un cadru dublu din lemn, capabil sa sustina 27 de tone, permitand constructia cladirilor cu pana la 3 etaje.
Panourile sunt acoperite cu 4 cm tencuiala de lut-var rezistenta la umiditate.
De asemenea, este posibila o protectie suplimentara cu fatada ventilata.
Panourile sunt deja echipate cu facilitati tehnice.
Construirea unei case dureaza 3 - 5 luni.
Pentru o cladire la cheie in Franta, pretul este in general intre 1.100 si 1.700 € / m² suprafata interioara (fara tva), ieftina ca braga..
Acest pret variaza in functie de regiune/tara si de optiunile pe care le alegi: tip de fundatie, sisteme tehnice de incalzire / climatizare instalate, ferestre, produse de tamplarie si finisaje.
Glavloc
Compania irlandeza Glavloc Build systems Ltd a brevetat sistemul de constructie de pereti, tavane si fundatii cu proprietati termice cuprinse intre 0,11 w / m 2 k si 0,15 w / m 2 k.
Sistemul este format din doar 9 componente produse de utilajul CNC si 12 componente din EPS (polistiren expandat).
Deoarece este un sistem de constructie pentru pereti, este compatibil cu toate tipurile de acoperisuri traditionale sau industriale.
In medie, constructia unei case dureaza intre 4 si 8 saptamani.
Casa din placaj
Creata de arhitectii Aina Aalva Tejedor si Alberto Sanchez López, care au fondat SMS Arquitectos in 2007 in Palma de Mallorca, Spania.
Pentru a construi structura casei lor au conceput un sistem de constructie bazat pe placi din placaj de plop de 1,22 x 2,44 m, pentru a nu supraincarca peretii originari din piatra.
Au infiintat un atelier de tamplarie si au cumparat o masina CNC cu aproximativ 20.000 de euro cu care au creeat toate placile necesare.
Casa de lemn
Este un sistem modular cu panouri prefabricate 2D compuse din grinzi de lemn laminat modificat (sau „busteni”).
Particularitatea sistemului este ca aceste grinzi laminate lipite sunt goale, cu exceptia zonelor in care este necesar sa se asambleze cu alte module si sunt umplute cu izolatie termica.
Grosimea peretelui este de 240 mm.
Datorita faptului ca trunchiurile au imbinare nut si feder rezultatul final fiind o casa care respecta traditia tipului de cabana elvetiana/ „blockhaus”.
Legatura peretilor se face cu pene laminate de lemn tip aripi de fluture.
Panourile sau peretii sunt dotati cu cablaje electrice.
Acoperisul este de asemenea prefabricat si are o grosime de 40cm.
Ecokit
Ecokit este un sistem modular australian.
Conceptul modular se bazeaza pe sectiuni, iar fiecare kit pentru o casa are 4 sectiuni.
Sectiunile pot fi extinse pentru a mari casa in conformitate cu cerintele clientului.
Tehnic, este format din rame si panouri din lemn fabricate de masini cu control numeric.
Asamblarea este simpla, fara a folosi utilaje grele si poate fi realizata chiar de clienti.
Cu termene de constructie de pana la 2 luni, cu toate finisajele.
Ca izolatie, se foloseste vata de pet-uri suflata, obtinuta din sticle de bere reciclate.
Sapte si jumatate
Compania spaniola Arrokabe Arquitectos a dezvoltat un sistem de constructie din lemn, modulat si in acelasi timp flexibil, care permite solutionarea eficienta atat a carcasei cat si a structurii exterioare si a relatiei dintre acestea.
Sistemul este format din pridvoare cu dimensiuni fixe, construite din placaj OSB 3 si parti laminate din patrate mici de castan si pin.
Este un sistem modulat, care admite diferite compozitii si are o latime libera considerabila fara partea intermediara.
Cu toate acestea, sunt luate in considerare solutii cu diferite configuratii compatibile cu cresterea longitudinala.
In ceea ce priveste izolatia, are o camera dubla de aer si o izolare termica continua la interior.
Cork House
Se utilizeaza un material bio-regenerabil, pluta.
Nu e din lemn pur, dar, ca si el, este un produs al silviculturii.
“Cork House” este o casa construita in Berkshire, Anglia si a fost proiectata de arhitectul Mathew Barnett cu o abordare radical simpla si durabila.
Peretii monolitici si acoperiti cu panouri de pluta au fost construiti cu imbinari uscate.
Forma acestei case aminteste de constructiile megalitice celtice.
Este prezentata ca un kit de autoconstructie conceput sa poata fi dezasamblat.
sim [PLY]
Este un proiect al Institutului Universitatii Clemson pentru Materiale, Sisteme si Medii Inteligente (CU-IMSE) al scolii de arhitectura a Universitatii din Clemson, Carolina de sud, SUA.
A rezultat din participarea la solar Decathlon 2015 a universitatii.
Sim PLY este o metoda de asamblare a cladirilor din componente prelucrate cu masini CNC, placile interconectate se tin impreuna cu clemele din otel inoxidabil, care pot fi asamblate rapid de catre lucratori relativ neexperimentati.
Montajul, spun ei, este intuitiv.
Avantajul abordarii sim [PLY] e planul de constructie digitala ce pot fi trimise prin e-mail la orice atelier echipat cu masini CNC si un stoc de placaj.
Componentele pot fi asamblate fara a fi nevoie de scule electrice sau echipamente grele.
Cladirile pot fi dezasamblate cu aceeasi usurinta cu care sunt montate fara a deteriora componentele.
Se foloseste o grila de 1,22 m, dar distanta verticala poate varia intre 0,61 si 0,305 m, in functie de sarcini.
Barele transversale seamana cu grinzile Larsen, un design care simplifica instalatiile de canalizare si cablarea, reducand totodata puntile termice.
Gasirea unei alternative la conexiunile blocante in cadre conventionale a fost cheia: „Ideea a fost sa putem reconfigura modul in care este imbinat lemnul, folosind un conector metalic diferit, putem folosi metalul pentru a tine cladirea impreuna, in loc de un stift comprimat in forfecare.
Am reproiectat intregul nostru sistem in jurul modului in care am folosi metalul si conectorii diferit.
Urmeaza o logica foarte asemanatoare cu cea a cadrelor traditionale din lemn usor, in sensul ca exista verticale, conexiuni de placi si etrieri, foarte asemanatoare cu cadrele placilor.
Doar ca lucrarile sunt realizate in modul particular in care aceste piese de placaj sunt proiectate si fixate cu cleme din otel inoxidabil. “
Echipa Clemson Decathlon incearca sa-si transforme ideile intr-un sistem de constructii complet si comercial.
Dar sistemul inca nu este pregatit pentru utilizarea pe scara larga.
Grupul continua sa lucreze la unele probleme tehnice dificile.
Printre acestea se afla lungimea maxima a componentelor de constructie, limitata in prezent la 2,44 m, deoarece piesele sunt taiate din foi standard de placaj de 19 mm.
Pana cand echipa proiecteaza si testeaza imbinarile pentru conectarea componentelor, cladirile vor fi limitate la un singur etaj.
Grupul va lucra la planurile unei cladiri cu mai multe etaje si a dezvoltat deja cateva prototipuri si modele simple, pentru conexiunile care vor permite sistemului sa creasca dincolo de limitele sale actuale.
Au fost finalizate teste structurale si verificarea cadrului care ar putea satisface cerintele seismice ale zonei din sudul Californiei (categoria seismica D2).
Acelasi test a demonstrat, de asemenea, ca peretii sim [PLY] sunt potriviti pentru vanturile si uraganele din largul coastelor Carolinei de Nord si Carolinei de sud (pana la 217 km / h).
Dezvoltatorii Clemson considera ca sim [PLY] ar fi ideal pentru casele construite de proprietarii lor, in special pentru casele mici.
Studentii de la arhitectura au conceput un mic prototip de locuinta care ar putea fi ridicat intr-o singura zi, iar universitatea spune ca departamentul apararii al SUA a studiat cladirile sim [PLY] pentru o posibila utilizare ca locuinta temporara.
U-build
Dezvoltat de studioul britanic de arhitectura studio Bark, este un sistem de blocuri din pachete plate ce sunt asamblate de catre una sau doua persoane doar cu ciocanu’ si surubelnita, orice constructie chiar si mobila se poate asambla cu acest sistem.
Blocul este un sertar din placaj (brad sau mesteacan) sau OSB, de diferite dimensiuni.
Un bun exemplu este proiectul the Box house.
Casa de lemn prefabricata
Este un proiect creat de doi arhitecti francezi ai scolii Nationale superioare de arhitectura din Nantes, Fabien Le Goff si Cédric Jenin(premiat in cadrul concursului Mini Maousse) care, la a sasea editie, a avut ca tema:
„Concevoir une unité d ' habitation temporaire, éco pensée et économe ”.
Proiectarea unui habitat temporar, ecologic si econom.
Arhitectii descriu proiectul lor ca fiind un „lego la scara umana”.
Este vorba despre construirea de locuinte temporare de calitate, „modulare, adaptabile, stivuibile si transportabile”, pentru persoanele aflate in situatii precare.
Din punct de vedere structural, principiul constructiv este cel al caramizilor din lemn de 96 x 20 x 22 cm. Prototipul foloseste 5 tipuri diferite de caramizi.
Caramizile, precum si placarea exterioara sunt confectionate din brad.
La interior se utilizeaza o izolatie de celuloza.
O membrana impermeabila si o bariera de vapori completeaza peretele.
In interior foi de placaj acopera diferitele retele.
O atentie deosebita a fost acordata modularitatii sistemului, pentru a face prototipul detasabil si mobil.
BamCore
Compania americana BamCore a breveta dupa 10 ani de dezvoltare panoul structural Prime Wall, care consta dintr-un panou de perete gol, care poate fi umplut uniform cu orice izolatie suflata.
Panourile sunt fabricate din bambus dupa aplatizare si nu utilizeaza caldura, substante chimice sau apa.
Potrivit directorului executiv al BamCore, Hal Hinkle, bambusul este cel mai ecologic material de constructie de pe piata de astazi.
Panoul BamCore este format din patru straturi de foi laminate din bambus, cu grosimea de 6,35 mm, captusite cu placi de brad Douglas de 3,18 mm pe ambele parti pentru o grosime totala de 31,75 mm.
Izocianatul este utilizat pentru laminarea straturilor de bambus si brad.
Grosimea peretelui poate fi crescuta de la un echivalent de 2 × 4 inch la un echivalent de 2 × 12 inch cu aproape nimic mai mult decat costul izolatiei suplimentare.
BamCore Prime Wall ofera o rata de transmisie a vaporilor de apa de opt ori mai mare decat produsele din lemn conventionale, cum ar fi OSB-ul si placajul.
Panourile BamCore obtin o rata de raspandire a flacarii mai buna decat orice produs din lemn netratat, fie solid, fie tehnic.
Pagano
Sistemul Pagano este un sistem de prefabricare bidimensional pentru fabricarea modulelor complete de pereti.
Conceptul sau este agregarea elementelor de perete modulare, ale caror piese structurale sunt confectionate din lemn, proiectate pentru asamblarea in module compuse si din pereti descarcati, finisaje, servicii mecanice si electrice si care sunt fabricate inainte de a fi asamblate pe santier.
Cheia sistemului Pagano este posibilitatea de compunere a oricarui tip de modul de perete folosind in fiecare caz doua elemente similare sau doua sine, suporturi - in cadrul careia se introduc diferite componente standard fara limitari ale functiei.
Structura de incarcare consta dintr-o structura plana bidimensionala, in care toate componentele structurale (stalpii, grinzile principale, grinzile interioare si de podea, suruburile, centurile si structurile secundare si tertiare) sunt confectionate din lemn de conifere laminat cu o acoperire lipita de iroko(un tip de lemn dens) pentru a obtine mai multa durabilitate.
Structura cladirii este ca un cadru.
Cu toate acestea, folosind panouri rigide la pereti si stalpi intre grinzile gemene de sustinere a acoperisului si podelei, rigiditatea cadrului longitudinal este considerabil crescuta.
Grinzile gemene de sustinere superioara si inferioara creeaza o structura unica cu cele verticale.
Imbinarea dintre componentele din lemn prin suruburi actioneaza ca o singura articulatie care uneste componentele.
Aceasta structura seamana cu o structura longitudinala foarte rigida, capabila sa reziste la forte mari, fie din cauza vantului, cutremurului sau a oricarei alte cauze.
In plus, structura poate transmite fortele mentionate la structura de suport prin conectarea casetelor cu fixari metalice.
Rigiditatea sectiunii transversale a sistemului este asigurata de alti pereti transversali.
Prezenta panourilor sandwich autoportante pe podele creeaza un „efect de compartimentare”.
Cu alte cuvinte, podelele actioneaza ca niste placi rigide in planul orizontal si, prin urmare, reactioneaza ca o grinda tip cutie daca sunt asezate intr-un plan paralel cu pamantul.
Filozofia de constructie a sistemului Pagan se bazeaza pe o alegere structurala precisa: o cladire este schematizata ca un sistem celular global, atat elementele de perete, cat si podelele se comporta ca niste pereti tip grinda care garanteaza siguranta seismica in conformitate cu reglementarile.
Componentele de conectare sunt securizate cu balamale usor de asamblat, foarte rezistente si sunt echipate cu dispozitive de reglare si control.
Viata simpla
Aceasta companie canadiana din Ontario prefabrica in atelier modulele pentru pereti sub forma de panouri 2D (denumite standard Plus) cu o grosime de 305 mm si o valoare R de 8,45.
Urmand sistemul traditional de structuri usoare(stick framing), dar imbunatatit, utilizand standardul Passivhaus bazat pe fizica constructiei.
Este compus, din exterior spre interior:
O membrana solitex Mento Plus deschisa la vapori si rezistenta la intemperii
Mijlocul precum un sertar este izolat cu celuloza, cu o grosime in functie de proiect; o placa de placaj cu grosimea de 19 mm (care actioneaza ca diafragma sau bracing), cu rol de bariera de aer si de vapori, iar cavitatea cu montanti de 2 x 6 inch (cu mai multa izolatie) unde vor fi plasate instalatiile.
In acest fel, bariera aer-vapori nu este gaurita.
La fata locului, panourile (sau mai degraba sertarele) sunt fixate si sigilate cu banda adeziva.
Desi sistemul este destul de similar cu altele din domeniul (de ex. Ecocor etc.), consider ca are o selectie mai reusita de materiale (placaj versus Zip system).
Este furnizat fara finisaje exterioare si interioare, deoarece clientii sunt constructori.
Kit IMBY
Kit-ul IMBY (In My Back Yard) este o initiativa a unei echipe australiene de arhitecti condusa de Adriano Pupilli pentru a crea un sistem de constructii modulare care „ar trebui sa aiba flexibilitatea de a fi adaugat, furat, reconfigurat, acoperit in diferite moduri, ambalat si transportat intr-un alt loc ”, fara a folosi cuie sau adezivi.
Modulul structural de baza este cadrul.
Cadrele pot fi adaugate sau reduse in functie de nevoile spatiale, sau mai multe IMBY pot fi asezate una langa alta pentru a extinde si mai mult suprafata sau pot fi organizate in jurul unui spatiu exterior, o curte de exemplu.
Se folosesc panouri de placaj ecologic de pin prelucrate la un utilaj CNC.
Sistemul CNC Minka
Acest sistem modular tridimensional si detasabil a fost creat de Dr. Bill Thomas, al companiei americane MINKA Homes & Communities, in colaborare cu AJG Arkitekter companie daneza, pentru a dezvolta o platforma de locuinte accesibile la nivel mondial, care poate fi adaptata pentru a raspunde nevoilor oamenilor de diferite varste si abilitati.
Foloseste fabricarea CNC si astfel creeaza un sistem de grinzi unite cu panouri personalizabile.
A fost creat un sistem 3D modular, cu un numar limitat de componente, care permite configuratii aproape infinite de pereti, panouri, stalpi si grinzi.
Dar toate acestea sunt incadrate intr-un sistem de fabricatie scalabil si portabil, permitand productia locala pentru comenzi mari.
Deoarece utilajele pot lucra 24 de ore pe zi, componentele pentru lucrari casnice individuale pot fi create din fabrica in zile si expediate intr-un singur container.
Pentru dezvoltari la scara larga, utilajele Minka portabile pot fi implementate pe locul santierului, economisind timp si reducand costurile. “
N-state
AJG arkitekter Danes au creat, de asemenea, un alt sistem constructiv, flexibil si care permite schimbari frecvente si rapide.
Este format din cinci tipuri de module diferite, din placaj, prelucrate cu masini CNC si asamblate cu cabluri tensionate.
Prin slabirea cablurilor mentionate, modulele sunt dezasamblate. In acest fel, ele pot forma coloane sau grinzi stabile in toate directiile ortogonale.
„Locuintele moderne nu functioneaza ca un obiect static si izolat, ci mai degraba sunt un fel de centru al retelei care constituie viata noastra de zi cu zi.
O retea care din ce in ce mai mult, pe langa mobilierul traditional, consta in sisteme si aparate tehnologice care extind, conecteaza, amplifica si provoaca intelegerea noastra comuna despre ceea ce este o casa ”, spune arhitectul si partenerul AJG architects, Thomas. t. Jensen
Alternative la CLT
CLT-ul e cunoscut la noi, dar exista si alte variante de CLT mai putin cunoscute pe meleagurile noastre, unele dintre ele utilizeaza lemnul mai optim sau nu folosesc deloc adezivi.
In continuare va prezint doua tipuri de pereti tip CLT.
Lignotrend, un CLT optimizat
Peretele Ligno Uni Q3 este construit opac spre exterior, iar la interior are cavitati in care se introduc instalatiile, astfel se optimizeaza utilizarea lemnului si se castiga spatiu util.
Elementele individuale sunt preasamblate in pereti completi din fabrica.
Datorita cavitatilor create suprafata de lemn inspre interior care poate sa interactioneze cu aerul creste, dar depinde si de materialele utilizate la placarea peretilor interiori.
ICLT
ICLT (Interlocking cross-laminated timber) e un nou sistem inovativ similar cu CLT-ul traditional (in sensul utilizarii mai multor straturi de lemn), dar fara utilizarea de holzsuruburi sau adezivi pentru a conecta straturile intre ele.
Comparat cu CLT-ul a obtinut in teste rezistente mai mari in teste si este o optiune viabila pentru constructiile civile si comerciale cu un numar redus de etaje.
Straturile de dulapi sunt interconectate printr-un sistem ingenios de imbinari de tip coada de randunica.
Pereti de lemn masiv
MHM
Procesul de productie al peretilor masivi MHM este impartit in 3 etape: In prima etapa se creeaza canalele paralele in scanduri (canale de aer care au rolul de imbunatatire a rezistentei termice totale a peretelui), urmeaza conectarea straturilor de scanduri avand aceeasi grosime 24mm si frezarea canalelor pentru instalatii.
Conectarea straturilor de scanduri cu latime diferite dar cu aceeasi grosime se executa automat de un utilaj specializat, care prinde in cuie de aluminiu straturile de scanduri, un fel de NLT (Nail Laminated Timber).
Cele mai intalnite grosimi de pereti MHM masivi din lemn, sunt de 17 si 30cm.
Peretele de 30cm ar avea nevoie doar de un strat subtire de 10cm de izolatie, pentru a obtine un perete de casa pasiva.
Monoblock
Componentele peretelui sunt produse din elementele de lemn frezate cu grosimea necesara prin proiect.
Peretele Monoblock este fabricat prin imbinarea elementelor frezate pe lungime si la capete, prinderea lor se realizeaza cu dibluri de lemn, nu sunt utilizate holzsuruburi sau adezivi.
Copacii din care sunt realizate elementele trebuie sa aiba un diametru de minim 40cm, copaci care e necesar sa creasca timp de 100 de ani.
Astfel raman in ecosistem o perioada lunga.
Grinzile sunt realizate din copaci intregi, nu prin imbinarea mai multor elemente de dimensiuni mici.
Thoma holz 100
Peretii Thoma 100 sunt construiti in acelasi fel precum CLT-ul.
Scanduri incrucisate sunt asezate in straturi pentru a forma un element compact.
Diferenta e la unirea straturilor de scanduri, la peretii Thoma se utilizeaza doar cepuri din lemn care strapung straturile perpendicular, asezate dupa un anumit sablon.
Daca ne uitam cu atentie, la scandurile utilizate pentru construirea peretilor vom observa canale de aer frezate in lemn, asemanatoare cu cele de la peretii MHM, canale care au rolul de a imbunatati eficienta termica a peretelui.
Peretii Thoma 100 pot fi instalati fara izolatie termica, iar la o grosime de 36.4cm, ating valoare U 0.2, izolatie termice ce ar putea fi obtinuta cu un strat de lemn gros de 60-70cm.
Totusi peretii masivi Thoma 100 nu sunt cei mai eficienti in privinta izolarii termice, exista si alte sisteme de pereti masivi, care au performante mult mai bune, sisteme despre care voi scrie intr-un alt articol, dupa ce termin seria de 3 articole dedicate tipurilor de constructii de case din lemn mai putin cunoscute.
Casa cu grinzi I
O alternativa optimiza a sistemului cunoscut in tara sub denumirea de timber frame(desi mai corect timber framing-ul s-ar numi stick framing, timber framingul original fiind o structura de masiva de barne si stalpi, intalnita in structura hambarelor americane).
Cu acest tip de elemente format dintr-o inima de OSB (care nu creeaza punte termica) si montanti lipiti la capete se pot construit mai eficient case pana la nivel de casa pasiva.
Grosimea grinzilor I de pana la 450mm permite incorporarea mai usoara a unei strat foarte gros de izolatie termica, in general celuloza, un material ecologic, suflat in cavitatile pe care le formeaza grinzile I.
Grinzile I pot fi utilizate atat pentru creearea peretilor dar si pentru construirea sarpantei(alternativa mai buna la capriorii utilizati in aproape toate sarpantele caselor romanesti).
Cu o varianta de grinzi I s-a construit si o casa cu care a participat echipa romaneasca Efden la o editie de Solar Dechatlon(la care am fost in vizita si despre care nu am mai reusit sa public un articol pe blog, datorita lipsei de timp), de asemenea se construite mult cu acest sistem in SUA, Canada si Europa de Vest, pe meleagurile noastre nu e prea cunoscut, desi are multe avantaje necesita pricepere si detalii specifice, pe care nu le vei gasi la un dulgher clasic.
Pe acest sistem am construit mai multe case (la nivel de casa pasiva) si am renovat o casa la nivel NZEB.
Doresti sa-ti construiesti si tu o casa din lemn, sau hibrida lemn plus metal, la nivel de casa pasiva, cu un buget rezonabil?
Sigur am o solutie potrivita pentru proiectul tau.
Te invit sa ma contactezi cand doresti.
Excelenta compilatie despre diversele sistemele de constructie din lemn!Multam fain!
Cu plăcere 🙂
Super articol… Multumim de info 🙂
Cu plăcere 🙂
Grea intrebare ai pus la final; multe optiuni, unele din pacate, neacesibile, mai ales din pct de vedere logistic (transportul din Canada, US si alte tari foarte indepartate). Imi surade ideea celor de la BAM Core dar si celor de la Saint Gobain sau EcoKit deoarece mi-ar place sa o construiesc eu.
In acelasi timp, mi-ar place tare mult un instructaj la nivel profesionist de la una dintre firme pentru a incepe o colaborare.(vreme de 27 de ani am activat pe piata constructiilor, e adevarat in finisaje interioare dar, am terminat studiile liceale la un liceu de constructii bun., deci am un pic de background si knowhow)
Multumesc pentru articol, le voi urmari si pe urmatoarele cu interes.
Succes!
Ionel
Credeam ca ti-am aprobat comentariul din aplicatie:(, scuze pentru intarziere.
Multumesc pentru comentariu, daca doresti sa-ti construiesti casa singur pot sa te ajuta cu prefabricarea partiala a elementelor, pe care sa le pui tu in opera conform instructiunilor mele.
Daca as avea timp as scrie si urmatoarele articole. Poate acum de sarbatori, desi voi incepe lucrul la o casuta mobila.
Bogdan
La noi ,in Romania ,fabrica cineva acest tip de case din lemn ?oricare din cele de mai sus.
Cristi
Pe unele le pot construi cu echipa, pe altele replici aproximativ identice, pe tine care tip de structura te interesează mai mult?
Eu vreau sa construiesc o cabana de lemn si m-am orientat spre cabanele construite din busteni de diversi mesteri sau diverse fabricute dar nu sunt convins ca este cea mai buna alegere deoarece acest tip de constructii au unele inconveniente:lemnul lucreaza in timp si apar spatii foarte mari intre busteni.
Pentru tine e important cum arată cabana la interior sau exterior, la exterior se poate obține aspectul de cabana din bușteni dar scapi de problema micșorării diametrului buștenilor utilizând o structura din lemn pe care se va aplica în lambriu de lemn semirotund, sau se pot aplica și secțiuni de buștean pentru un aspect mai natural, iar în acest mod cabana va fi bine termoizolata și etansa. În privința structurii se pot construi diverse variante de timber framing sau variante de CLT.
Dacă dorești putem sa intram in mai multe detalii.
Da! Va rog sa imi da-ti mesaj pe email.
Multumesc pentru informatii.
Sunt in faza de a ma hotara sa construiesc o casa de locuit in oraș si oscilez intre lemn si zidarie. In masura in care asigurati materialele de constructie si eventual mana de lucru as fi interesat sa avem o discuție. Daca ati putea sa-mi comunicati un numar de telefon pentru a discuta ar fi excelent.
Multumesc.
Vă pot construi casa pe structura de lemn, hibrida lemn-metal sau metal și pereți monolitici.
Vă trimit detalii pe email (incluzând și o estimare de preț), urmând să continuăm conversația dacă este oportun pentru amândoi.
Doresc un estimate cada la Sinaia
Nu cred că am înțeles la ce doriți o estimare, ce înseamnă “cada”?
Astazi am descoperit acest sait cu aceste tipuri de constructie cu pereti prefabricati si acest tip de tehnologie si izolatie termica, Bogdan esti super iti urez suucces urmeaza sa studiez mai amanuntit subiectul felicitari
Multumim pentru informatii! Bine documentate!
Multumesc!
Cred ca sunt prea multe informați chiar și pentru un constructor ar fi mai bine sa arătați câteva case terminate cu coeficientul termic suma pe mp și durata anilor de garanție . Locațiile cablurilor electrice ,rezistența la foc ,locul prin care se plasează instalațiile sanitare , după părerea mea simplitatea convinge sistemul de ansamblare pote fi numerotat și Atașat la instrucțiuni de ansamblare. Mihai SUA. MASTER Plumber .
În cazul în care informațiile par a fi copleșitoare ele pot fi triate, în funcție de anumite criterii, unele mai subiective, altele obiective.
Detaliile tehnice (care sunt implementate pentru fiecare sistem în parte) ar fi o mina de aur pentru constructori (sau mai degrabă pentru ingineri), detalii care pot fi cunoscute parțial, iar cele care nu se cunosc se pot înlocui într-o anumită măsură cu alte care se cunosc și sunt robuste.
Buna ziua,
ce parere aveti despre casele pe structura timberframe si care ar fi cea mai buna solutie de izolatie pentru acest tip de case?
Bună ziua,
Pentru mine timberframe sunt structurile din lemn masiv, cele tip hambar binecunoscute la americani, timberframingul local e un fel de stick framing, cu osb pe exterior, așezare greșită, de curând am avut un client(Rocazare) care mi-a cerut o consultanță pe o astfel de structura, doua mega A-frame uri în care s-a infiltrat apa, cu polistiren pe exterior, probabil nici acum nu s-a uscat structura.
Izolația pe timber frame poate fi cu materiale prin care se poate face difuzia vaporilor sau prin care nu se face, sunt două abordări diferite care ar putea funcționa în anumite condiții, chiar mă gândeam de curând să construiesc mai multe machete de pereți pe structura de lemn și să le prezint avantajele și dezavantajele.
Eu construiesc cu grinzi I, izolație cu celuloza 30-35cm,care se poate suplimenta la exterior – interior și fațada ventilata, sau varianta arhi utilizata cu fațada tencuita, totuși prefer fațada ventilata pentru beneficiile ei, chiar dacă are un cost mai mare.
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca nu recomandati o casa pe structura timber frame? M-am tot documentat in ultima vreme despre acest tip de case si am gasit cativa producatori destul de apreciati chiar si afara… Dimmer, Litarh, Miradex…
Da, izolatia cu polistiren pentru acest tip de case este absolut neindicata.
Cu plăcere. Timber frameul poate fi utilizat, dar nu cum se practică pe la noi. În ce privește aprecierea lucrărilor executate de diferite firme.. mulți văd, putini cunosc, s-ar zice că ar trebui să se îmbine structurile la milimetru, dar eu pot să postez și altfel de exemple, cu îmbinări făcute din pene de capete de scândură, module de pereți prinse între ele doar în cuie șamd,mai e și costul care fără punerea în operă nu e tocmai mic.
Astfel de structuri se pot termoizola și cu polistiren fără probleme(cu anumite detalii tehnice), dar la noi din ce am văzut 100% erau termoizolate greșit cu eps.