Doresti sa-ti construiesti casa, ti-ai cumparat terenul (sau poate nu, pentru ca nu doresti sa faci compromisuri deocamdata), nu stii pe ce tip de structura sa-ti construiesti casa visurilor, o decizie care nu e tocmai usoara.
De curand Marius Soflete a publicat un clip in care face o analiza a trei tipuri de structuri:
Daca nu ai vizionat clipul pana acum e timpul, pentru ca nu putem sa continuam analiza, e necesar sa cunosti detaliile pe care le ofera.
Gata vizionarea?
Ok, comparatia este una de buna calitate, probabil daca ar fi mai avut timp ar fi intrat mai in detalii si aici continui eu cu un aspect care nu a fost explicat mai in detaliu.
Pentru efectuarea calculelor de cost ale diferitelor tipuri de structuri calculeaza suprafata desfasurata a casei la exteriorul structurii de rezistenta, perimetral, calcul in urma caruia obtine suprafetele utile pentru fiecare tip de structura in parte.
Casa pe structura de caramida cu stalpisori de beton armat
In urma analizei de costuri pentru materiale si manopera obtine un cost de 48127 euro, la o suprafata desfasurata de 208mp si o suprafata utila de 115 mp cu un pret pe mp de 311 euro.
Casa pe structura CLT
In urma analizei de costuri pentru materiale si manopera obtine un cost de 66743 euro, la o suprafata desfasurata de 208mp si o suprafata utila de 181 mp cu un pret pe mp de 369 euro.
Casa de lemn, cu structura din montanti de lemn
In urma analizei de costuri pentru materiale si manopera obtine un cost de 52493 euro, la o suprafata desfasurata de 208mp si o suprafata utila de 175 mp cu un pret pe mp de 300 euro.
Astfel in urma analizei obtine urmatoarele suprafete utile: 181 mp pentru CLT, 175mp pentru structura de montanti si 155mp pentru structura de casa din caramida cu stalpisori din beton armat.
Observam diferente considerabile intre structura de CLT si structura pe caramida, o diferenta de 16,77%, asa cum si Marius spune ca se obtine o suprafata utila mai mare.
Problema este ca analiza efectuata doar in programul SketchUP nu e tocmai realista, de ce zic asta, pentru ca terenurile au anumite constrangeri de construire, poti sa contruiesti doar pe o anumita portiune(data in procente) si de asemenea exista retrageri de la limita terenului, astfel o masurare mai exacta a suprafetei desfasurata s-ar efectua perimetral la exteriorul izolatiei/fatadei, nu la nivelul exterior al structurii casei.
In situatia in care detii un teren in Bucuresti probabil vei dori sa construieste pe suprafata maxima de teren(in functie de coeficienti zonei), luand in considerare pretul halucinant pe mp, o vei considera o investitie si pentru ca te preocupa sa ai un confort de nivel excelent doresti sa izolezi casa cu un strat de 30cm de izolatie termica, te-ai gandit ca e bine sa pui cat mai multa izolatie, sa nu fii nevoit sa platesti mana de lucru de doua ori daca la un moment dat in viitor ai vrea sa mai adaugi izolatie, esti un tip prevazator.
Astfel analizam cele trei tipuri de structuri si observam cum structura peretelui pe montanti de lemn depaseste structura de CLT la suprafata utila, perete fiind mai subtire (mentiune: perete poate sa fie chiar si mai subtire, se mai poate reduce din spatiu pentru servicii si se poate tencui izolatia externa, exista si aceasta varianta; nu am inclus tencuielile sau placile de rigips pentru nici una dintre variante).
In imaginea de mai jos se mai observa un avantaj, izolatia structurii pe montanti este mai groasa.
Alta e situatia daca detii un teren in suburbie sau in alta zona, teren care probabil are o suprafata mai mare si nu doresti sa-ti construiesti casa cu o amprenta la sol de 200mp pe un singur nivel.
In aceasta situatie daca doresti sa obtii aceeasi suprafata utila(181mp) precum in cazul structurii de CLT ai la alegere si celelalte doua sisteme (exista mai multe, dar acum ne limitam la aceasta comparatie).
Pentru a obtine suprafata de 181mp utili costul constructiei de caramida va fi de 56291 euro, suma substantial mai mica, comparativ cu structura de CLT.
Pentru a obtine suprafata de 181mp utili costul constructiei pe montanti de lemn va fi de 54294 euro, suma chiar mai mica si decat constructia de caramida.
Concluzie
Alegerea structurii casei depinde de constrangerile terenului, masurarea perimetrala la nivelul izolatiei/fatadei, costuri si nu il ultimul rand de preferinte.
Doresti sa-ti faci propriile calcule? Descarca calculatorul pe care l-am creat pentru obtinerea datelor de mai sus si modifica-l dupa cum doresti.
Ti-a placut articolul, ai ceva de adaugat, scrie un comentariu sau da un share.