Casa NZEB sau casa mobila?

2 Comentarii

casa mobila NZEB

Casa Nzeb sau casa mobila?

  Casa NZEB, un concept bun, a carui implementare costa zeci de mii de euro in plus, bani care nu se gasesc in bugetul de constructie al proprietarului roman.

  Cum probabil ai aflat de la 1 ianuarie 2021, a intrat in vigoare o actualizare a legii nr.101, prin care se doreste eficientizarea energetica, utilizarea de energii regenerabile si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor, printre altele.

  In ce sens sa fie ameliorate?

  Cand in certificatul urbanistic iti precizeaza ca poti sa folosesti doar tigla metalica, ceramica sau ardezie! Cu care sa invelesti casa…

  Iar tu vrei tabla plana faltuita, sa cum sunt majoritatea caselor acoperite!

  Acum revenind la eficientizarea energetica, da, e binevenita dorinta, dar fara ajutorul financiar in principal al statului si nu ma refer la programe de finantare precum programul defunct “Casa Verde Plus” si actualul “Casa eficienta energetic”, despre care am scris, programe de finantare cu mari lacune, care pot fi accesate doar de proprietarii instariti financiar, directiva europeana implementata ad literam, fara o intelegere a problemelor locale, a constrangerilor financiare pe care le au locuitorii tarii, nu putem implementa programe de eficientizare, care inseamna costuri de zeci de mii de euro(majoritatea nici nu se vor recupera vreodata, chiar daca exista banii pentru implementarea lor), comparat cu o casa construita anterior, in 2020 sa zicem, nu mai zic de fiabilitatea implementarii surselor locale de energie regenerabila.

  Toate aceste sisteme de eficientizare si utilizare a energiei regenerabile necesita o inspectie periodica, implicit costuri de mentenanta, plus costuri ale consumabilelor.

  Unele aspecte critice precum etanseitatea(degeaba ai o casa bine termoizolata daca iti sufla vantu’ prin ea, imagineaza-ti o galeata gaurita termoizolata la exterior, oricat de bine ar fi izolata va pierde multa energie prin acele gauri) si ventilatia cu recuperare de caldura sunt tratate in legislatia momentan superficial si necuprinzator.

Solutia: Casa mobila

   Ca urmare a mai multor situatii recente, legate de procesul de autorizare al unei constructii clasice, modificarile legislative(legea nr.101), cat si de perceptia si asteptarile beneficiarilor, legate de relatiile cu primaria si avizatorii, ne-am gandit ca ar fi foarte util pentru viitorii beneficiari sa stie, ca exista pe langa constructiile clasice cu fundatie si autorizatie de construire o a doua categorie de constructii, care se pot face legal fara fundatii si autorizatie de construire.

     Aceasta a doua categorie se numeste generic Case mobile si este asimilata in legislatia curenta unor vehicule agabaritice neinmatriculabile. 

      Prin urmare acest tip de constructii nu se supune regulilor de autorizare curente, ca in cazul unor constructii clasice eliminand astfel cheltuielile legate cu fundatiile si autorizarea aferenta.

Autorizatia de construire si proiectarea constructiilor in anul 2021

a) Situatia constructiva

   O constructie clasica din zidarie, lemn sau metalica are nevoie de urmatoarele repere constructive, dupa cum urmeaza:

-infrastructura reprezentata de fundatii

-suprastructura reprezentata de elementele structurale (stilpi, grinzi, plansee) si elementele de umplutura cuprinse intre elementele structurale (zidarii, panouri etc.)

-compartimentarile interioare (peretii interior),

-acoperis si invelitoare.

      Toate elementele se dimensioneaza dupa normative de calcul in vigoare, cat si de studiul geotehnic. 

Din studiul geotehnic reiese care este calitatea solului, adancimea de inghet si ce adancime de fundare trebuie luata in calcul.

      Utilizand datele din studiul geotehnic si greutatea casei, inginerul de rezistenta stabileste si latimea talpii de fundatie.

Concluzia: Structura unei case conventionale (cu fundatie) este data de zona seismica si tipul de teren din zona (Studiul geotehnic) si normativele de calcul in vigoare.

b) Siguranta la incendiu

    Acest capitol, extrem de important, trece aproape neobservat de beneficiarii proiectului. 

    Trebuie spus, ca mediul urban are restrictii majore, in ce priveste materialele din care se realizeaza casele. 

    Prin urmare, legislatia in vigoare accepta cu precadere in mediul urban constructiile din beton si zidarie de caramida / bca dar si a anumitor structuri metalice.

    Celelalte materiale nu se pot folosi decat in conditii speciale, care constau in terenuri cu dimensiuni generoase, sau in anumite situatii a folosirii unor masuri de protectie suplimentare -ziduri antifoc, ignifugari ale elementelor constructive samd.

Concluzia: Nu toate materialele care se gasesc pe piata pot fi folosite la constructia unei case conventionale (cu fundatie).

c) Materialele folosite la finisarea exterioara -materiale impuse

   Planul de urbanism general prevede utilizarea in functie de zona si specificul acesteia a anumitor materiale si culori la fatadele caselor, prevederi care trebuie respectate. 

   Prevederile respective sunt preluate din PUG-ul (Planul de urbanism general) al localitatii unde este amplasata cladirea.

   De asemenea, prevederile explicite din documentele oficiale sunt formulate in felul urmator: “la finisare se vor folosi materiale care nu degaja noxe si sunt durabile in timp”. 

   In caz contrar nu se va primi Autorizatia de construire sau Receptia cladirii si dreptul de a locui in cladire.

Concluzia: Primaria accepta un numar restrins de materiale si finisajele exterioare in cazul unei case conventionale (cu fundatie).

d)Studiu pentru utilizarea energiei locale

   Incepand cu 1 ianuarie 2021 Primariile solicita la documentatia Autorizatiei de construire realizarea unui “Studiu privind utilizarea unor sisteme alternative de producere a energie locale.

    Acest studiu este realizat de o persoana autorizata si presupune micsorarea consumului energetic pentru trei categorii de consumuri, dupa cum urmeaza:

-consumul pentru incalzire,

-consumul pentru prepararea apei calde menajaere,

-consumul de energie electrica -iluminare, electrocasnice.

      Consumul va trebui micsorat cu 30% pentru fiecare categorie in parte (comparativ cu anul 2020). Acest lucru se realizeaza prin montarea unor sisteme alternative care economisesc / produc energie si se monteaza adiacent sistemelor clasice, dupa cum urmeaza:

-consumul pentru incalzire -pompa de caldura / termoizolate cu grosime marita,

-consumul pentru prepararea apei calde menajere -panouri cu tuburi vidate + sisteme de inmagazinare,

-consumul de energie electrica -iluminare, electrocasnice -panouri fotovoltaice + sisteme de inmagazinare.

Trebuie subliniat aici faptul ca o casa va trebui obligatoriu sa fie dotata cu o camera tehnica, in care se vor amplasa toate sistemele noi (boilere, baterii, automatizari etc.).

Concluzia: Legislatia din 2021 obliga la implementarea unuri sisteme aditionale care au ca scop micsorarea cu 30% fata de normele din 2020 a consumului de energie a unei case conventionale (cu fundatie).

e) Procesul de proiectare si Autorizatia de construire. Receptia casei

-Procesul de proiectare

    Conform noilor aplicari legale, procesul de proiectare va suferi la randul lui modificari, atat din punct de vedere logistic, cat si din punct de vedere al onorariului de proiectare. 

    Daca pana in 2020 o casa simpla nu necesita implementarea atator tehnologii de varf intr-un proiect, acum este nevoie de o coordonare prealabila cu specialitatile implicate. 

    In planul casei va aparea un spatiu nou (camera tehnica) a carei dimensiuni va fi data de numarul de instalatii ce trebuie amplasate cat si de dimensiunea acestora.

-Autorizatia de construire

    Obtinerea autorizatiilor de construire se va face in baza proiectelor elaborate dupa noua legislatie. 

    Trebuie subliniat aici faptul ca lipsa oricarui document sau nerespectarea legislatiei va duce la neobtinerea autorizatiei.

-Receptia cladirii

Receptia cladirii confera proprietarului dreptul legal de a folosi cladirea. 

    Receptia se acorda beneficiarului de catre o comisie formata din mai multi membri (proiectanti, diriginte de santier, responsabil R.T.C. si R.T.E., reprezentant Disciplina in constructii, Primarie si I.S.C.) dupa realizarea constructiei cu finisajele si instalatiile prevazute prin proiect.

     In cazul in care beneficiarul nu respecta proiectul de autorizatie, acesta nu va primi receptia si implicit dreptul de a locui in cladire.

Concluzia: Datorita complexitatii crescute a procesul de proiectare, care implica o coordonare suplimentara va rezulta o majorare a tarifelor de proiectare in cazul unei case NZEB (cu fundatie). 

Astfel beneficiarii vor suporta costuri mult mai mari.

Constructii pentru care nu este nevoie de obtinerea Autorizatiei de construire

    Analizand legislatia in vigoare cat si noile normative aparute in anul 2021, am gasit o solutie legala pentru o tipologie de cladire care nu necesita autorizatie de construire. 

    Este vorba despre constructiile mobile, care se incadreaza din punct de vedere legislativ la capitolul Case mobile – remorci agabaritice neinmatriculabile.

      Conform legislatiei in vigoare nu se specifica unde se va amplasarea o remorca pe o parcela. 

       De asemenea, nu exista nici o constragere legata de dimensiunea parcelei in raport cu dimensiunea remorcii.

      Trebuie mentionat aici, ca in cazul unei constructii traditionale sunt impuse limitele, in care trebuie amplasata o casa pe un teren, cat si a distantelor fata de laturile proprietatii.

Analiza comparativa intre o constructie clasica si o casa mobila

     Vom analiza in continuare doua constructii, cu suprafete identice (60mp) in varianta clasica (cu Autorizatie de construire) si o casa mobila (fara Autorizatie de construire), dupa cum urmeaza:

Capitole

Constructie traditionala cu Autorizatie de construire

Case mobile

1.Situatia constructiva

1.Fundatii

2.Suprastructura

1.Suprastructura

----------------------------

ECONOMIE FINANCIARA= 7.500euro

ECONOMIE DE TIMP = 30 zile

2.Siguranta la incendiu

1.Retrageri

2.Materiale folosite

3.Ignifugare

Sunt premise toate tipurile de materiale

----------------------------

ECONOMIE FINANCIARA = 3.000euro

3. Materialele folosite la finisarea exterioara

1.materiale impuse

Sunt premise toate tipurile de materiale

----------------------------

ECONOMIE FINANCIARA = 2.000euro

4.Studiu pentru producerea de energie local

1.consumul pentru incalzire -pompa de caldura / termoizolate cu grosime marita,

2.consumul pentru prepararea apei calde menajaere -panouri cu tuburi vidate + sisteme de inmagazinare,

3.consumul de energie electrica -iluminare, electrocasnice -panouri fotovoltaice + sisteme de inmagazinare.

4.Tamplarii cu coeficient de izolare termica superior

Nu exista restrictii impuse

----------------------------

ECONOMIE FINANCIARA = min. 11.500euro

ECONOMIE DE TIMP = 15 zile

5.Procesul de proiectare si Autorizatia de construire. Receptia casei

1.Certificat urbanism 

2.Proiect faza DTAC -specialitatie arhitectura, rezistenta, instalatii,

3.Studiu geotehnic

4.Avize

5.Lucrari speciale PUD -PUZ

6.Autorizatia de construire

7.Receptia casei

1.Proiect general -arhitectura, dimensionare structurala, instalatii

----------------------------

ECONOMIE FINANCIARA= 5.000euro

ECONOMIE DE TIMP= 30 zile (C.U.) + 10 zile (st. geotehnic) + 30 zile (A.C.) + 2 sapt. (receptia) + 30 zile (neprevazute) = 100zile

Concluzia

 

ECONOMIE FINANCIARA= aprox.29.000euro

ECONOMIE DE TIMP = 145 zile*

Nota: * Nu sunt luate in calcul situatiile in care exista depasiri nejustificate ale timpilor de avizare.

Concluzii casa mobila

     Prin urmare, analiza noastra, in care comparam doua case cu aceeasi suprafata (60mp), una traditionala (cu fundatii) si o alta Casa mobila (fara fundatii) scoate in evidenta urmatoarele aspecte, dupa cum urmeaza:

-casa mobila are un cost mai mic cu aprox. 29.000euro,

-casa mobila poate fi construita la nivel de Casa Pasiva, fara costuri exagerate

-casa mobila se va realiza cu 140 zile mai repede; nu sunt luate in calcul situatiile in care exista depasiri nejustificate ale timpilor de avizare sau solicitarile suplimentare ale avizatorilor,

-casa mobila nu depinde de situatiile particulare impuse de zona in care va fi amplasata (conformatia si dimensiunile planului, finisajele exterioare, retragerile fata de limitele de proprietate.

-posibilitatea de amplasare a caselor mobile pe loturi cu suprafete mici (sub 150mp) care nu sunt construibile in mod legal,

-casa mobila nu este impozitata,

-casa mobila se poate muta in mod convenabil pe un alt teren; ulterior mutarii aceasta nu genereaza poluare sau degradarea terenului,

-casa mobila nu este afectata de cutremur datorita faptului ca este o structura fara fundatii,

-casa mobila nu se supune cerintelor privind Securitatea la incendiu,

-casa mobila nu se supune documentului denumit Legea locuintei in ceea ce priveste gabaritele spatiilor interioare (suprafete minime, inaltimi minime etc.),

-casa mobila nu are nevoie de scoaterea din circuitul agricol a terenului unde va fi amplasata.

Unitate de cazare mobila

Preambul

    In urma cu doi ani am realizat un proiect pentru un beneficiar, care avea ca scop realizarea unei constructii cu functiunea de unitate de cazare. 

    Discutand cu acesta mi-a relatat faptul ca zona unde dorea sa amplaseze unitatea de cazare era Rasnov (Jud. Brasov). 

    Trebuie mentionat aici faptul ca Orasul Rasnov este zona protejata, iar autorizarea unei constructii in aceasta zona are un demers extrem de laborios.

    Prin urmare, iesea din discutie o cladire traditionala (cu fundatie) datorita dificultatilor de autorizare (lucrarilor de proiectare si avizare).

    Clientul a fost bucuros sa auda, ca exista o solutie legala pentru realizarea unei cladiri fara autorizatie si a imbratisat imediat ideea de constructie - casa mobila.

Tema de proiectare

    Cladirea urma sa indeplineasca functiunea de unitate de cazare. 

    Aceasta era compusa din doua nivele, dupa cum urmeaza:

-parter: living, chicineta, baie, scara si o terasa exterioara,

-mansarda: supanta cu scara, zona de dormit.

    Pentru partea de fatade clientul a optat pentru un aspect modern, cu o sarpanta in doua ape. 

Structura de rezistenta si termoizolatia

   Pentru realizarea structurii constructiei mobile s-a optat pentru un sasiu din metal cu tren de rulare (axe cu roti) iar suprastructura a fost realizata din lemn cu inchideri din osb si lambriu din lemn pentru interior.

   Pentru calare si orizontalitate se va folosi un sistem de cricuri de sarcina mare in numar de noua amplasate pe contur si in interiorul conturului sasiului.

    Termoizolatia va fi realizata din celuloza suflata si in anumite zone din vata minerala.

Aspectul exterior

    Finisajele fatadelor au fost alese pentru a da o nota moderna unitatii de cazare. 

    In principal s-au folosit tabla prefaltuita si lemn. 

    Un alt element definitoriu pentru cladire este fereastra mare cu o usa glisanta, prin care se face accesul spre terasa exterioara.

    Amplasarea unitatii de casare oferea prin deschiderea vitrata de mari dimensiuni o vedere spectaculoasa asupra masivului muntos din vecinatatea orasului Rasnov. 

    Comunicarea vizuala cu exteriorul este posibila atat la parter cat si de la nivelul supantei.

    Fatadele cladirii

Executia casei mobile cu caracteristici de casa pasiva

    In momentul acesta sunt deja incepute lucrarile de executie a casei mobile, am fost restrictionat o perioada de vreme si de o problema de sanatate a clientului, dar dupa Paste mergem sa continuam lucrarile.

    Avand in vedere ca este o constructie fara fundatii desfasurarea lucrarilor se va face diferit fata de o constructie conventionala (cu fundatii). 

    Prima faza in demersul de constructie este realizarea unui suport de calibrare, cu rol de masa de montaj a sasiului.

     In cazul de fata s-a ales solutia realizarii unui esafodaj din structura de beton. 

     Pentru a putea aseza esafodajul s-a nivelat terenul si s-a compactat in zonele unde urmau sa se pozitioneze picioarele. Adincimea la care acestia patrund in teren este superficiala, aproximatiov 20cm de la fata terenului. 

     Stalpii sunt dotati la partea superioara cu tije filetate pentru reglajul perfect al orizontalitatii sasiului.

    Trebuie mentionat aici ca picioarele de beton ale mesei de montaj sunt de tip “clopot” cu talpa mobila si nu sunt pline in interior, iar doua pesoane cu o bara metalica pot manipula cu usurinta un element.

     Ulterior finalizarii lucrarii in curs, picioarele vor fi relocate la urmatorul santier. 

     Chiar daca pare costisitoare la prima vedere solutia aleasa isi va amortiza costurile in timp, datorita faptului ca va putea fi folosita la mai multe lucrari.

construire sasiu casa mobila

   Urmatorul pas a fost realizarea sasiului metalic. 

    Trebuie mentionat faptul ca acesta trebuie sa fie perfect orizontal. 

    Preluarea eforturilor suprastructurii catre sol va fi realizata prin intermediul sasiului metalic. 

   Ca urmare a acestui fapt va trebui sa fie suficient de rigid, dar si elastic, incat sa asigure o buna comportare in timp.

Sasiu galvanizat casa mobila

Urmatoare faza a fost inchiderea sasiului spre dedesubt, pentru a nu intra musafari nedoriti.

Peste sasiu s-a asezat podeaua si s-au ridicat peretii exteriori prins direct de sasiu, urmata de crearea unui acoperis provizoriu, datorita vremii potrivnice.

Scena e pregatita, urmeaza lansarea modelului Audi Q13, citandu-l pe client:))

Silueta casei mobile

Silueta casei mobile

Casa mobila a trecut prin mai multe modificari, acum se va inlocui o fereastra velux cu un balcon velux, iar fata posterioara va fi partial vitrata.

Initial casa a fost proiectata cu o fatada ventilata din tabla faltuita de culoare gri, insa se va acoperi cu sita, dupa cum se observa si in poze.

Asteptam livrarea ferestrelor in luna septembrie, intre timp se vor executa instalatiile electrice si sanitare.

Urmeaza sa fie finisata de client.

Probabil cea mai mare casa mobila din Romania

Construita cu caracteristici de casa pasiva, construita de mine, cu o suprafata de 72.8mp.

Casa mobila in Busteni cu fatada ventilata din tabla
Casa mobila in Busteni cu fatada ventilata
Casa mobila cu fatada ventilata
Casa mobila in Busteni cu fatada ventilata din tabla prefaltuita

Despre autor

Bogdan Livinti

Am fost norocos sa am o inclinatie spre lucrurile tehnice, astfel s-a format o stransa legatura in special cu domeniul izolatiilor termice si in general al constructiilor de case pasive. Dupa dedicarea a catorva luni spre ani (acum) studiului sistemelor care formeaza o casa a urmat acreditarea de catre Institutul de Case Pasive din Germania. Astfel mi-am rotunjit expertiza in domeniul executiei riguroase a constructiilor caselor pasive. Misiunea mea este de a educa si ajuta cat mai multi proprietari sa-si transforme casa in caminul mult dorit.

  • Un articol foarte captivant, deși nu cred că foarte mulți vor apela la opțiunea unei case mobile. Despre locuințele nZEB, în opinia mea, acestea reprezintă cu adevărat viitorul în domeniul construcțiilor, integrând inovația cu sensibilitatea față de mediu. Este remarcabilă eficiența cu care acestea folosesc resursele naturale și tehnologia pentru a asigura un trai confortabil, fără a diminua standardele de viață la care suntem obișnuiți. În contextul actualelor discuții despre sustenabilitate, nu putem să trecem cu vederea relevanța tehnologiilor regenerabile, cum ar fi sistemele fotovoltaice, în cadrul acestei abordări. Acestea oferă o contribuție semnificativă, îndeplinind cerințele de energie pentru locuințele nZEB într-un mod care respectă mediul.

    • De unde știi tu, habarnistule, câte persoane își vor cumpăra case mobile, dacă poți sa comentezi nu înseamnă că îți voi permite să-ți promovezi besinile răsuflate despre grija pentru mediu, ți-am cauterizat link-ul introdus.

      Mai bine ne spui despre casa ta NZEB, în care locuiești.. Așa cum credeam, locuiești cu chirie, o să-ți permiți casa NZEB când vei avea salariu de 5000€/lună, exact, la pastele cailor..

      Eu locuiesc într-un apartament la standard NZEB (cu 80% din energie produsă din surse regenerabile) și nu mă laud pe aici, știu câte tone de bani au intrat si câtă muncă depusă în principal de mine.

      Într-o țară în care foarte mulți încă au wc-ul în fundul curții facem gargară pentru standardul NZEB și panouri fotovoltaice.., fără granturile guvernamentale ați da faliment cu panourile voastre, pentru că sunt prea putini care și le permit, iar cei care au bani de Mercedes nu sunt interesati în mod special de panouri fotovoltaice.

      Ce fac oamenii, care trăiesc în cel mai bun caz dintr-un salariu minim pe economie, din ce bani își vor construi case NZEB?

      Nu ai și ei dreptul la același confort în case?

      Pentru ei ce soluții există?

      Tehnologia asta de bani mulți este ultima dintre ultimele soluțiile, alte soluții care au costuri reduse și nu necesită mentenanță primează.

      Habar nu ai care sunt costurile pentru obținerea standardului NZEB și mai important unde vei găsi specialiștii care să pună în operă la standard toate lucrările necesare, la nivel de țară sunt “o mână de oameni” competenți și conștiincioși.

      Comentariul tău e doar gargară a unuia cu impresii de semidoct, le-ai bifat pe toate, ticălos, prost și ipocrit. Bravo!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >