Asta vara am fost in vizita la Festivalul de case mobile Tiny House, la care au fost prezente si alte tipuri de case mobile, unele mai mari sau chiar modulare (construite din mai multe module).
Inainte de a intra in detalii tehnice, pe care le-am observat eu din exterior uitandu-ma la aceste case as vrea sa mentionez tipurile de case mobile, sunt doua tipuri mari, anume Tiny Houses construite pe un sasiu de remorca, care pot fi tractate de un SUV, greutatea totala trebuie sa se inscrie in gabaritul maxim tractabil cu categoria de permis auto adecvata, latimea lor nu depaseste 2.55m, iar inaltimea deasupra sasiul cu aproximatie 3.25-3.4m(exista exceptii in unele tari din Europa), astfel inaltimea interioara permite creearea unui loft, iar lungimea lor depinde de lungimea sasiului de remorca.
Al doilea tip de case mobile sunt de obicei construite pe o structura din lemn, faptul ca nu sunt asezate pe un sasiu de remorca le permite o latime de constructie mai mare, pana la 3.5-4m, sunt considerate mobile pentru ca nu au o fundatie clasica si pot fi mutate intr-o alta locatie, de asemenea pot fi cuplate intre ele mai multe astfel de case mobile, avand in vedere ca in esenta sunt niste module, datorita lipsei de constrangeri in privinta latimii si a modului in care pot fi construite le permite o plaja mai larga de punere in opera, structura permite integrarea unei termoizolatii mai groase si in principiu ar trebuie sa fie mai etanse decat tiny house-urile, dar in realitatea nu se pune accent pe acest lucru, desi ar putea fi construite pana la nivel de casa pasiva(respectand cele cinci principii de constructie a unei case pasive), si sunt o alternativa la casele NZEB(in acest articol gasesti o analiza comparativa intre casele NZEB si casele mobile).
Acum dupa ce am trecut in revista tipurile de case mobile sa intram in detaliile de constructie, detalii pe care le-am observat la casele prezente la Tiny House Festival.
Aseaza-te comod, i-ati niste popcorn sau brocoli dupa preferinta si pregateste-te pe un articol lung, in care analizez mai mult de 130 de aspecte tehnice, acum sper sa fie inca destul de proaspete in memorie :)), sa nu le amestec intre ele in functie de modelele de case mobile.
Modelul de casa mobila Moonwalker L, pret de la 56977euro +TVA
Un sigur tip de gresie/faianta, dus cu cadita, recomandat, probabilitatea de a aparea probleme e mult redusa.
WC-ul suspendat si incorporat, o varianta mai eleganta.
Profil metalic ingust de imbinare a parchetului cu gresia.
Usa de la intrare fara prag, permite un flux de trecere mai usor, totusi nu este o varianta robusta, am montat, prefer varianta cu prag, ofera si o mai buna termoizolare, nu spun nimic de acordarea termica a ferestrelor in interiorul peretilor.
La interior lambriu de lemn cu noduri aparente, nu l-as utiliza in forma asta, nu-mi place, e o parere personala care tine de gusturi.
Boilerul pozitionat in baie, ascuns intr-un dulap,elegant, pus in opera corespunzator, racorduri cu bucla mai mare de 5cm, poate as fi montat priza mai sus de nivelul racordurilor de apa.
In poza se observa trei tipuri de ansamble, cel mai gros are o grosime a izolatiei de 20cm si este utilizat pentru podea si tavan, iar in peretii exteriori este integrata o izolatie de 15cm, comparativ cu tiny house-urile pe sasiu are o izolatie dubla, sau aproape dubla.
La interior in spatele lambriului se gaseste un spatiu tehnic, membrana de vapori este lipita cu benzi adezive, ar fi interesant un test de etanseitate:)
Model casa mobila Rentakub, pret aproximativ 25000euro.
Detaliu glaf usa care nu este tocmai optim.
Profilele de montaj la nivelul fatadei cu fereastra nu par a fi potrivite, cel putin este montata plasa de insecte.
Ce nu-mi place lambriul, dar sa nu vad burlane pe fatada..
Fatada partiala cu tabla prefaltuita grosime 0.4-0.5mm, prea subtire, estetic este valurita, veti observa si la alte case mobile.
Jgeab si burlan pe fatada din nou:(, cel putin este fatada posterioara.
Casa A frame Pura Vida Huts, construita din panouri sandwich, pret 6900euro+TVA
Pe panou se observa dimensiunile.
Profil de degajare a apei montat deasupra ferestrei, daca e montant bine e solutie mai buna decat solutiile pe care le-am observat pana acum.
A alta casuta construita tot de Pura Vida Huts cu fatada metalica gri, ca e in trend.
Pret casuta 24000-25000euro +TVA, mai aveau un model la 27000-28000+tva
Nu mai stiu cine a construit aceasta casuta, pe exterior este acoperita cu siding.
Aceasta tiny house este un model construit tot de Pura Vida Huts
Iar aici avem o versiune de tiny house cu izolatie termica redusa aproape de tot, versiunea de caruta cu coviltir, ieftina ca braga la 12000 de euro(probabil acesta e si motivul pentru care nu a avut bunicu' caruta), construita de Nest Wagons.
Casa mobila cu dimensiuni mai mici, construita de persoane fizice, pretul de vanzare la targ fiind de 8000euro.
Frontonul a fost indoit la montaj, a fost strans cu surubul.
Usa de intrare cu prag, o solutie tehnica mai buna.
Baia pare a fi o singura cabina, e bine pentru ca e o probabilitate mai mica sa apara infiltratii, toaleta pare a fi una cu substante care se adauga in apa, nu miroase, o golesti la cateva zile.
Acum trecem la categoria grea, o casuta cu finisaje de calitate si o punere in opera aproape perfecta, ma refer la finisaje, despre pret nu mai vorbim, 60000euro+TVA
Tiny House construit de Eco Tiny House.
Fatada din lemn de tec probabil, arata frumos.
Imbinari mai ingrijite.
Poate o alta priza de exterior ar fi fost mai potrivita.
Aparatul de aer conditionat in culoarea fatadei, nelipsit intr-o tiny house pentru ca sunt slab izolate termic.
Interiorul cred ca e din cealalta tiny house asemanatoare la exterior, cu care au fost prezenti la targ. Inaltimea treptelor e cam mare.
Tavan din placaj cu spoturi, arata elegant.
Interiorul tiny house-ului de lux, elegant, masa probabil aranjata de barbati:)
Despre scara ce sa zic, nu te urci des in loft, pentru copii mai mari e potrivita.
Nu am facut poze in baie pentru care nu se putea intra, motivele cred ca sunt evidente.
Chiuveta incastrata in dulap, o varianta mai buna decat cele care sunt asezate pe un blat de lemn..
Fatada in toata spendoare ei.
A doua tiny house oarecum asemanatoare la exterior cu cea anterioara, pret aproximativ 50000euro, daca-mi aduc bine aminte.
Fatada lucrata ingrijjit.
Profilele fatadei sunt asezate decalat, personal nu le-as imbina asa, apa de pe fatada isi va face loc pe unde sunt imbinate scandurile in capat.
Din nou fatada din tabla valurita, usi de intrare cu balamalele la exterior, usi pe care le-am vazut la toate casele de la targ, indepartezi capacele de balamale, desurubezi suruburile si le scoti cu totul din exterior, am montat la o casa pentru ca nu se putea deschide usa spre interior.
A treia tiny house, pret parca 43000euro +TVA, a scazut pretul a scazut cam tot.
Profile metalice din jurul ferestrei par a fi puse in opera corect, sunt aspecte pe care nu le vezi pana nu desfaci fatada.
Coltare cu dimensiuni diferite strica eleganta.
Nelipsitul lambriu de interior...
Continuare cu lambriu, v-ati obisnuit deja.
Trepte cu inaltime mare.
O alta casa Eco Tiny House, pe care am vazut in curte fabricii, am ajuns dintr-o pura coincidenta, peste strada de fabrica trebuie sa fie un magazin de la care vroiam sa cumpar ceva, magazinul nu exista fizic, dar peste drum am observat tiny house-urile.
Fatada din nou valurita, in mod special la capete, ferestrele ar putea sa fie aliniate cu nervurile fatadei, e mai complicat, dar se poate.
Vedere de sub tiny house.
Par a fi niste mici spatii pe la sasiu.
Fatada din tabla si lambriu lemn.
Decupare deasupra balamalei, posibila sursa de infiltratii.
Silicon peste profilul metalic, ca sa fie bine, sa nu fie rau!
Ei la colt nu prea s-au mai potrivit suruburile cu profilul tablei.
Silicon sa fie.., nu sunt un fan, am vazut cum nu functioneaza de prea multe ori.
Apreciez utilizarea suruburile autoforante cu cap plat, m-am saturat de cele cu cap hexagonal montate pe fatade!
Ce spuneam despre silicon, tine pana nu mai tine..
As astupa gaura tevii, sa nu-si faca cuib viespile.
Festivalul siliconului continua, ca e nevoie..
Plasa cu gauri a inceput sa rugineasca deja, oare din ce material o fi?
Nu prea e fatada ventilata cu profil de lemn la baza, si chiar daca nu ar fi tot nu se califica ca fiind fatada ventilata construita ca la carte.
Cineva a scapat flexul in teava, acolo chiar nu-i bai.
Pe dedesubt tabla galvanizata si silicon, perechea perfecta?
Lambriul vertical prins in cuie subtiri, eu as fi pus si cateva suruburi.
Am un semn de intrebare, in privinta imbinarii din coltul dreapta sus al usii.
Usa cu balama in exterior.
Imbinari asemanatoare cu ce am postat mai sus.
Cand te numesti Eco tiny house si tractezi casele cu masini care au motor de 5l, nu ca ar fi rele, dar pare o contradictie intre abtipildurile de pe masini si masini.
Am si poze cu remorcile pentru tiny house, dar nu le-am mai inclus in articol, in cazul in care te intrebi cat costa pretul varianta intre 5000 si 6000+ euro.
Tiny house construit de doua persoane fizice, costa 35000 euro, nu stiu daca au un site de prezentare, includeam un link aici.
Imbinarea de colt, straturi, straturi, precum solzii de peste, lambriu prins in cuie subtiri, iar coltarul din tabla prins cu suruburile cu cap hexagonal.
Mai bine nu te uiti spre coama!
Aparatul de aer conditionat, uite-l! are, se vede de la o posta! e bine
Silicoane, coltare, suruburi hexagonale, le bifeaza pe toate!
Boiler pe gaz si chiuvetele pe care nu le suport:))
Dar are cabina de dus cu cadita, e bine.
Lambriu pe tavan si pare a fi siding pe peretele ferestrei.
O casa mobila micuta, nu stiu cat costa, luati poza cu voi si daca va mai fi prezenta la urmatorul festival mergeti si-i intrebati pe constructori.
Sefu' aici cum facem? Fa sa iasa bine, gata sefu', s-a facut!
O alta casa mobila cu dimensiuni mai mici,nu am intrat in ea.
Invelitoare metalica nu are montat nici profil de capat, va putrezi lemnul in scurt timp, profilul metalic deasupra ferestrei chiar nu e montat corespunzator.
O casa mobila tip birou, principiul e bun, mai e de lucrat la implementare, nu stiu cat costa, nu am vazut un pret afisat, poate l-au afisat in a treia zi, cum au precedat Eco Tiny House care au afisat preturile in a doua zi de festival, probabil exasperati de cate ori au fost intrebati in prima zi.
Cand acoperisul are un unghi atat de mic, la o incarcare considerabila de zapada acoperisul va impinge peretii in exterior.
Stiu de unde s-au inspirat, dar si sursa de inspiratie e la fel slaba la implementarea profilului de lemn de pe contur.
Inteleg beneficiile tablei ondulate, dar cum implementezi izolarea la apa in acea zona? Clar nu asa.
Cel putin poti sa ascunzi problema cu o banda luminoasa, ca si asa rar merg potentialii cumparatori sa-l intrebe pe unul care se pricepe, cumpara dupa ureche.
Tiny house a celor de la Tiny Living, pret 40000+ euro.
Cand ai multe unghiuri si treceri de la un material la altul creste probabilitatea ca ceva sa nu functioneze.
Mai putin profile montante la ferestre, mai multa tabla indoita, pe celalta fatada e tabla valurita, nu am mai inclus fotografia.
Daca iti doresti o casa mobila de tipul celei de mai sus am eu un proiect, o pot construi pana la nivel de casa pasiva.
Nu doar ca e mobila, dar e si modulara
Latime casei 5-6m, latimea modului 1.2-2.5m, construita din cate module e necesara.
O tiny house cu invelitoare din tabla galvanizata, interesanta.
Teava de la panourile solare este ascunsa cu un profil, elegant.
Casa mobila construita de Doxar, pret 35000 euro+ TVA si modelul glass la 37000+TVA
Fatada posterioara cu AC.
Burlan si jgheab pe fata posterioara, nu mergeti in spate sa va uitati.
Punere in opera standard romaneasca.
Usa de intrare fara prag.
Priza clasica de exterior.
Lambriu prins in cuie de dulgherie, atentie la adancimea de insertie a cuiului.
Fatada partiala din panouri alucobond.
Fatada posterioara din tabla cu nervuri, arata mai bine, profilul deasupra ferestre taie in profilul tablei, acolo sigur nu e o imbinare potrivita.
Profilul de tabla din jurul ferestrei e taiat la 45 de grade si probabil are silicon pus pe interior, o alta implementare superba.
Profil de capat indoit considerabil, cate un surub prinde tabla de fatada si de acoperis chiar in mijlocul sectiunii de tabla..
Unele lucruri sunt mai la vedere decat le-as vrea eu.
Ii laudam pe ceilalti producatori pentru utilizarea caditelor de dus, Doxar aici a mers pe varianta de scurge la nivel cu gresia, nici la mine in baie nu mi-as pune, e prea mare probabilitatea sa apara probleme, totusi imi plac tevile aparente, daca e o problema o rezolvi fara complicatii.
Ventilator de evacuare.
Imbinarea profilelor la nivelul glafului e problematica.
Uite aici imbinari de doua ape luate cate trei:), proiectare la superlativ!
Sina cabinei de dus se imbina elegant cu pervazul ferestrei.
Eram de acord cu tevile la vedere, dar nu si cu boilerul:)
Din doua care intr-una au montat cadita, totusi trei materiale de finisaj pentru mine sunt cam multe, gresie de un fel si faianta de doua feluri.
Oare nu mergeau niste profile la imbinarea glafurilor?
Cand vii la prezentare lasa cosul de gunoi si peria de wc-u acasa!
Fatada din alucobond, precum oglinda, se refleca tot ce misca, raul, ramu, chiar si pasarile cand cu capu se opintesc in ea. Le-as utiliza in partea de jos a fundatiei, pe care este amplasata casa mobila, astfel ar parea ca leviteaza casuta.
Fatada posterioara a unei case Pura Vida Huts, se observa profilul de capat indoit.
Ar mai fi si alte detalii de analizat, dar poate intr-un alt articol.
Daca ai nevoie de expertiza mea, sau de o casa mobila/tiny house la un super pret(orice o fi insemnand asta, putem sa aflam impreuna in functie de ideile pe care le ai), ma gasesti pe aici.
Tare articol, Bogdan. Mi-a facut placere sa il citesc.
MulÈ›umesc pentru apreciere, curând revin cu un articol despre un proiect propriu, să exemplific, nu e doar “gura de mine” 🙂