Cu schimbarea climatului nevoia de protectie este in crestere si o idee ar fi sa ne construim casele sub pamant sau la demisol, totusi nu e o solutie chiar fezabila de aceea mai bine apelam la alte metode, de exemplu sa le termoizolam casele cat putem de bine cu materiale care au caracteristicile potrivite.
Poate ai observat ca scriu de ceva vreme pe blog despre materialele de izolare, le-am comparat si-n dunga, iar la intrebarea care e cel mai bun pot sa-ti raspund ca nici unul nu e chiar perfect, depinde in mare parte ce dorim sa izolam cu el si daca are caracteristicile potrivite pentru situatia noastra, conteaza detaliile de punere in opera si foarte important cine punere in opera izolatia.
Pentru izolarea nivelului superior al casei prin care se pierde sau intra cea mai mare parte din caldura unul dintre cele mai bune materiale de izolare a mansardei sau podului este celuloza.
Material potrivit(utilizat si-n proiectul casei care a adunat cele mai multe premii la concursul Solar Decathlon 2019 desfasurat intr-o localitate langa Budapesta, prototipuri de case pe care le-am vizitat in august si am facut aproape 500 de poze care-si vor face aparitia intr-un nou articol).
Cu capacitate termica de aproape trei ori mai mare decat a vatei de sticla, caracteristica foarte importanta care-i confera o inertie termica ce face aparatul de aer conditionat pur si simplu inutil(totusi trebuie sa mentionez si reversul medaliei ca sa fiu echidistant, cu un confort sporit probabilitatea ca rudele si prietenii sa stea mai mult pe la tine creste…) dar pana sa intram in detalii tehnice ar fi bine sa-i intelegem mai bine proprietatile si din ce este produsa.
Fibrele de celuloza sunt produse din maculatura (hartie reciclata) care este taiata la dimensiunea de cativa milimetri(aspect important care-i confera etanseitate) si amestecata cu produse care-i dau rezistenta la foc, daunatori, rozatoare si mucegai.
Tratamentul poate fi bazat pe acid boric, borax, hidrat de alumina, fosfat de amoniu sau fungicid pe baza de tanin din scoarta de copac.
Producatorii incearca sa reduca la minim procentul de aditivi pentru a nu depasi 12-15% din greutatea produsului finit.
Vei observa ca celuloza are de obicei culoare gri dar este disponibila si in alte culori, eu as prefera galben:) fiind culoare de baza a logoului Domu.
Densitatea izolatiei cu celuloza suflata liber este de 30-40kg/mc, 30-50kg/mc pentru suflarea umeda si 35-60kg pentru insuflarea in cavitati/pereti.
Panourile prefabricate din lemn si umplute cu celuloza au o densitate de 70-100kg/mc.
Cum ziceam mai sus celuloza este unul dintre izolatorii care confera cea mai buna inertie termica cu o schimbare semnificativa de faza de pana la 13-14 ore.
Este un produs neiritant si biodegradabil.
Cu toate acestea degaja mult praf la punerea in opera prin insuflare/suflare libera, de aceea in timpul aplicarii tehnicianul trebuie sa fie echipat cel putin cu o masca tip P2 si ochelari de protectie.
Este necesara o ventilatie buna a spatiului de lucru.
Odata insuflata celuloza in spatiile sigilate nu exista persistenta fibrelor in aerul interior.
Fiind un material obtinut din resurse regenerabile reciclate la randul sau poate fi reciclata.
Iar daca nu contine saruri de bor poate fi compostata.
Celuloza este unul dintre izolatorii care necesita cea mai mica cantitate de energie pentru producerea sa si incurajeaza procesele de recuperare a deseurilor.
In stare pura celuloza este inflamabila, deci este imperativ necesara tratarea cu substante ignifuge.
Nu contribuie la dezvoltarea focului, nu propaga flacara si emisiile de gaz sau vapori raman scazute, cu toate acestea materialul nu trebuie pus in contact direct cu hornurile si trebuie verificata conformitatea instalatiilor electrice.
Coeficientul de conductivitate termica al celulozei este cuprins intre 0,038 si 0.043 W/mk, pentru panouri din celuloza este de 0,039W/mk.
Datorita usurintei si supletii celulozei se raspandeste in cele mai mici crapaturi, ceea ce reduce semnificativ puntile termice sau acustice si imbunatateste etanseitatea.
Permeabilitatea la vapori este mare, material capilar, hidrofil si higroscopic.
Poate absorbi pana la 15% din greutatea sa in umiditate, deci este bun regulator higrotermic.
Cu toate acestea in cazul unui contact prelungit cu apa se va observa o scadere semnificativa a performantei termice.
Este un material accesibil cu un pret per mc aproape la jumatate din pretul polistirenului, iar oferta comerciala cel putin in Bucuresti este mare, dar e necesar sa fii atent la unele aspecte despre care scriu spre sfarsitul articolului.
Aplicarea prin suflare sub presiune este realizata de companii specializate, avand in vedere specificul echipamentului utilizat si cunostintele necesare.
Raspandirea manuala este mai complicata, deoarece este necesar sa respectam o inaltime constanta in functie de performanta termica dorita si sa asiguram umplerea omogena.
Panourile de celuloza sunt utilizate la izolarea dintre capriori, terasamente, tavane false si grinzi dintre etaje.
Exista de asemenea granule comprimate de celuloza cu un diametru de 4mm, se folosesc pentru imprastierea in pod sau pentru umplerea grinzilor dintre etaje, au o densitate de 500kg/mc precum lemnul iar coeficientul de conductivitate termica este de 0.069 W/mk.
In Canada/SUA celuloza este utilizata de aproximativ 50 de ani la izolatii, una dintre cele mai notabile case care a fost izolata cu celuloza este casa care a fost sursa de inspiratie a creatorilor conceptului de casa pasiva Bo Adamson si Wolfgang Feist, acum devenit standard.
Unele concepte au fost create specific pentru conceptul de casa pasiva, alte precum superizolarea existau deja (o casa este considerata superizolata daca costul incalzirii spatiului este mai mic decat costul incalzirii apei).
Primele “case pasive” erau bazate pe cercetarea si experienta constructorilor nord americani care la inceputul anilor 1970 in raspuns la embargoul de petrol au cautat metode sa construiasca case cu consum foarte mic de energie.
Designul caselor de obicei era creat pentru a utiliza energia solara, una dintre primele case a fost Saskatchewan Conservation House izolata cu celuloza.
Mai multe detalii despre pioneratul caselor superizolate vei gasi in acest document in care se prezinta istoria lor.
Caracteristici tehnice ale celulozei(detalii)
Rezistenta la foc
Izolatia de celuloza este atat de rezistenta la foc incat poti topi un banut cu o torta propan in timp ce sta asezata pe o mana de celuloza, iar materialul va fi usor carbonizat.
Avand acesta proprietate inseamna ca celuloza va mocni dar nu fa arde fara aplicarea unei temperaturi foarte mari.
Testul comparativ intre diferite materiale de izolare este concludent
Rezultatele detaliate dedesubt:
Controlul aerului
Celuloza nu este din punct de vedere tehnic o bariera de aer, totusi la densitati suficient de mari poate incetini miscarea aerului suficient pentru a indeplini cerintele de etansare 3 ACH@50Pa(schimburi de aer pe ora la 50Pa, standardul de casa pasiva fiind sub 0,6 ach@50pa) fara o bariera de vapori suplimentara.
Calitatile de etansare la aer ale celulozei sunt deosebit de utile in lucrarile de renovare in cazul in care peretii/tavanele existente sunt lasate intacte si celuloza este instalata prin gauri din exterior sau interiorul casei.
Atentie rigipsul nu poate fi considerat bariera de vapori, in timp apar microfisuri.
Celuloza pusa in opera la densitate mare are o rezistenta la aer de pana la 90% mai mare comparativ cu izolarea sub forma de panouri/rulouri.
Controlul sunetului
Celuloza se comporta bine in ansambluri de pereti reducand transmiterea sunetelor de inalta frecventa datorita fibrelor sale mici care umplu toate golurile.
Celuloza in sine ar putea fi utilizata ca si material fonoizolant fara alte masuri exotice.
Impactul asupra mediului
Atât timp cât conținutul reciclat este de cel puțin 10% (de obicei este) și este fabricat la 500 km (există o mulțime de producători răspândiți în toată țara), izolația de celuloză valorează puncte LEED și punctele Programului de construcții verzi ale NAHB.
Rezistenta la mucegai/ciuperci
Testele efectuate de Building Science Corp. nu au gasit nici o dovada de aparitie a mucegaiului sau a cresterii fungice in celuloza chiar si atunci cand conditiile de mediu sunt favorabile cresterii (100% umiditate relativa si 10 grade celsius temperatura).
Un alt studiu efectuat pe o perioada de patru ani la universitatea Truman a descoperit ca celuloza tratata doar cu 5% borat a fost suficienta pentru a opri eficient cresterea mucegaiului si a ciupercilor, iar celuloza contine procente mai mari de aproximativ 15% (depinde de produs).
Vaporii de apa rar creeaza probleme atata timp cat raman in starea de vapori.
Celuloza insuflata la densitati mari este in sine o bariera de vapori blocand intrarea umiditatii din aer in pereti unde ar putea condensa pe suprafete reci.
Izolatia din celuloza este higroscopica , ceea ce inseamna ca umiditatea este dispersata in material, astfel previne acumularea apei in forma lichida intr-un singur loc.
Fara apa lichida = Fara mucegai si putregai!
Fibrele de celuloza au proprietatea de a ramane la o umiditate mai mica decat umiditatea relativa, ex. Umiditate relativa 50%, umiditatea celulozei 11%.
Celuloza are capacitatea de a tine de cateva ori mai multa umiditate (calculata la greutate proprie) fara sa ajunga la saturatia fibrei.
Aceasta capacitate ii permite stocarea umiditatii sezonale, uscarea si protejarea impotriva socurilor de umezeala.
Acidul boric utilizat are deasemenea propritati anti-microbice.
Densitatea celulozei in functie de unghiul sarpantei
Conform specificatiilor producatorilor si din teste independente s-a creeat un standard de punere in opera prin suflare libera/insuflare a celulozei.
Dedesubt gasesti un tabel cu densitatile recomandate in functie de unghiul sarpantei si grosimea stratului de izolatie.
Exista si situatii mai speciale, precum in cazul unei cavitati de izolare mai inalte de 2.8m pe verticala care necesita o densitate mai mare.
Punerea in opera a izolatiei cu celuloza
La insuflarea doar intre capriori nu si peste ei, capriorii fiind din lemn care are un coeficient termic de 0,13 (in medie, mai depinde si de tipul arborelui) este dublu valorii unui material care ar putea fi considerat de izolare, valoarea coeficientului fiind de maxim 0,6 W/mk.
Rezolvarea ar fi insuflarea in cavitate a unui strat mai gros de celuloza care sa acopere capriorii, executie care se face prin prelungirea capriorilor pe toata lungimea lor cu un caroiaj din lemn (atentie la modul in care este construit si prins de capriori, din nou atentie la caroiaj sa fie la acelasi nivel altfel vei avea un tavan stramb), astfel se executa o buna izolare termica a mansardei.
Alinierea extensiilor capriorilor
Aplicarea plasei de izolare a cavitatilor
Aplicarea membranei de vapori si etansarea
Etanseitate
Anvelopa etansa a cladirii previne trecerea aerului prin aceasta si este de aceea extrem de importanta pentru casa ta.
Chiar si in cazul aplicarii unei termoizolatii cu grosimea de 40cm, daca cladirea nu e etansa la aer ar putea aparea probleme din cauza condensarii in interiorul elementului de constructie, in acest caz eficacitatea izolatiei ar fi redusa considerabil.
Probleme de etanseitate
Probleme care nu tin strict de izolatiile cu celuloza, problemele de etanseitate sunt unele comune constructiilor la standardele actuale.
Dedesubt va prezint o serie de probleme de etanseitate si punere in opera gresita a izolatiei de celuloza, probleme observate la diverse lucrari (aria problemelor nu se restrange doar la situatiile observate in imaginile de mai jos).
Atentie la utilajele utilizate si aplicarea barieri de vapori (citeste despre bariera de vapori).
Retine!
Capacitatea de uscare sa fie mai mare decat stresul umiditatii
Adezivi - rezistenta
Probleme la adezivii din comert cumparati de la magazinele de bricolaj, adezivi de o calitate slaba sau incompatibili cu bariera de vapori, vezi imaginea de mai jos.
Alte tipuri de punere in opera a izolatiei de celuloza:
Suflarea umeda :pereti verticali si tavane
Celuloza se poate pune in opera si umeda utilizand o pompa de apa si o piesa speciala care are duze fine prin care se pulverizeaza apa care vine in contact cu celuloza si se lipeste.
La suflarea umeda cantitatea de celuloza utilizata este mai mica comparativ cu insuflarea in cavitate iar grosimea stratului de izolarea va fi mai mica de 20cm.
Panouri semirigide/rulouri (sunt mai rigide)
Celuloza se gaseste si sub forma de panouri sau rulouri care se aseaza intre montanti/capriori, pretul lor este mai mare comparativ cu celuloza utilizata la insuflare.
Granule de celuloza -coeficient mai mare de conductivitate
Pe pod s-ar mai putea utiliza si granulele de celuloza dar conductivitatea lor este aproape dubla 0,069W/mk comparativ cu celuloza utilizata in suflare 0,037-0,039W/mk, se obtine astfel cu celuloza granulata doar jumatate din rezistenta termica a celulozei suflate.
Aceste tip de material nu-l vei gasi la Dedeman sau alt magazin de tip bricolaj, se poate comanda doar direct de la producatori internationali.
Capacitate termica si raportul TAV
Cand alegem materialul de izolare este important sa stim ce capacitate termica au materialele, proprietate care ne afecteaza confortul.
Capacitatea specifica a unui material este masurata prin cata caldura este necesara pentru a-i creste temperature cu un grad si e masurata in J/(kg*K)<capacitatea termica masica.
Materialele de izolare au diferite capacitati de stocare a caldurii, unele mai putin(de ex.vata de sticla, bazaltica) altele o capacitate mai mult decat dubla, chiar aproape tripla(ex. celuloza,fibrele lemnoase, iuta,lana).
O capacitate mai mare de stocare a caldurii incetineste fluxul termic, de exemplu vara caldura ajunge mai greu printr-un strat de celuloza de 30cm, aceasta incetinire se numeste defazaj termic.
Pentru un strat de 30cm de celuloza schimbarea de faza este de ~14 ore.
O schimbare de faza ideala este de 10-12 ore, astfel incat temperatura maxima pe suprafata interioara este atinsa in partea a doua a noptii. La acest moment caldura va fi preluata de aerul mai rece prin ventilatia naturala.
Utilizand fluctuatiile de temperature de la exterior si interior se poate calcula raportul TAV(Temperature amplitude attenuation), daca la exterior avem diferenta de 20 de grade intre temperatura maxima de 35 si 15grade minima, la interior avem o diferenta intre maximul si minimul temperaturii de mai putin de 1 grad, astfel obtinem raportul TAV de 26,5 (20/0.75 cu aproximatie).
Cu cat acest raport depaseste valoare de 20 cu atat mai bine.
Caldura se asimileaza in materialul termoizolator pe timpul zilei si se elibereaza seara cand deja afara este racoare, moment in care se pot deschide ferestrele pentru a se ventila casa si astfel scapi de caldura de peste zi, fara sa fii nevoit sa pornesti aparatul de aer conditionat sau poate-l porneste dar un timp mai scurt daca preferi temperaturi sub 20 de grade.
Cand un material are capacitate mare de absorbtie a caldurii in casa nu se va face inconfortabil de cald.
Inertia termica e importanta dar formula de calculare necesita in plus analizare, mai usor de comparat cu capacitatea te-ai edificat!
Comparatie capacitate termica
Izolarea caselor pe structura de lemn
Cunoscand proprietatile celulozei si modul de punere in opera putem trage concluzia ca este material potrivit pentru crearea unei simbioze intre structura caselor de lemn si celuloza.
Charles Darwin
”Orice e impotriva naturii nu va rezista”
Dezavantajele izolarii cu celuloza
Mit > Celuloza se lasa - Da si Nu
Exista o situatie in care celuloza se lasa si anume cand densitatea este sub 27-30kg/mc (in functie de produsul utilizat).
Aceasta situatie poate sa apara la suflarea libera pe pod.
Cunoscand acest aspect se compenseaza cu o crestere de 15% a grosimii izolatiei sau se creste densitatea peste valoarea minima.
Mit > In celuloza isi fac cuib rozatoarele - Nu
Ma intreb cum ar putea sa-si faca cuib rozatoarele intr-un material care contine si acid boric, probabilitate zero?
Atentie la oferta de izolare cu celuloza
Analizati oferta calculand densitatea pe metru cub pe care o instaleaza firma impartita la grosimea stratului de izolare, fiti atenti la detalii, e posibil sa primiti aceeasi oferta de pret de la mai multe firme dar densitatile de celuloza sa difere sau la acelasi pret sa primiti o o grosime a izolatiei putin mai mica, de exemplu ati comandat 30cm si ati primit oferta cu 27cm, dar pretul e aproximativ acelasi..
Analizeaza si tipul barieri de vapori/membranei, nu toate sunt la fel, exista diferente majore, citeste despre ele in articolul despre izolarea mansardei.
Unele sunt frane de vapori, altele sunt bariere, iar intr-o categorie aparte intra membranele variabile.
Un aspect comparativ care nu e de neglijat pentru fanii produselor eco:
La producerea vatei de sticla se utilizeaza de opt ori mai multa energie, efect care se rasfrange asupra mediului.
Pret izolare cu celuloza
Pretul se calculeaza in functie de mai multi factori, printre care:
Orientativ preturile pentru o grosime de 30cm insuflata in cavitate(in sarpanta) la o mansarda se situeaza intre 17 si 24eur/mp, cel mai probabil fara rigle de lemn si alte elemente pentru sustinere.
Oferta mea de izolare cu celuloza
Preturi care sunt aproximativ la acelasi nivel in tara, nu am observat diferente semnificative.
Pentru o suflare libera pe pod de exemplu pretul evident e mai mic.
Tine-ne minte:
Etansare-i importanta de convectie te scapa
Celuloza-i omogena si-n crapaturi se insereaza
De e rece de e cald cu celuloza in confort casa ta s-a schimbat!
Buna ziua ce firma recomandați pentru izolarea cu celuloza?
Mulțumesc
Bună seara, va răspund fără urmă de subiectivism, pentru București și zone apropiate va recomand serviciile proprii, pentru alte zone va invit să-mi precizați locația imobilului. Cu plăcere
Comuna Leresti Jud Argeș ( lângă Câmpulung Muscel )
Un pic cam departe pentru mine, dar hai sa vorbim.
As fii interesat si eu.cum luam legatura?ms
Salut, îți trimit un mail neavând alt mod de a te contacta acum.
Celuloza este un izolator excelent, cu multe calitati însă are și dezavantaje…ODATA APRINS ARDE! Arde mocnit cu jar și nu se stinge singur. Nu arde cu flacără dar odată aprins jarul se propaga peste tot
Dacă te referi la celuloză sigur că arde, dar dacă vorbim despre izolația din celuloză îți spun sigur că se auto stinge, există documentație tehnică care poate fi obținută de pe site-urile producătorilor, iar pe net găsești numeroase clipuri cu diverse teste, chiar și eu am făcut propriul test, iar la indepartarea flăcării izolația de celuloză s-a stins singură.
Ar mai fi un aspect de luat în considerare, probabilitatea statistică de apariție a focului într-o mansardă e infimă, doar dacă te joci cu focul lângă materialul de izolare se va aprinde(caz în care se aprinde și structura de lemn… și nu mai contează ce material de izolare este utilizat), dar de obicei izolația e așezată în spatele a două straturi de rigips.
In concluzie te invit sa vii cu argumente obiective altfel afirmația scrisa cu majuscule “ODATĂ APRINS ARDE” e la fel de subiectivă precum “PĂMÂNTUL E PLAT”.
Totusi, puteti recomanda o firma de incredere pt a izola o casa de lemn cu celuloza. Casa este langa orasul Deva.
Depinde cum definim încrederea, îți voi scrie despre firmele care oferă servicii de izolare cu celuloza în zona ta.
Aveti vreo recomandare si pt zona Cluj?
Salut Ciprian, revin la tine, îți scriu pe email, nu pot sa scriu aici, le-aș face publicitate.
Bună, Bogdan! Acum am găsit articolul tău și îți mulțumesc pentru prezentarea ta generoasă și cuprinzătoare! Dacă se poate, mă interesează și pe mine recomandarea pe care o ai pentru zona Cluj – Huedin.
Buna Ioana, multumesc pentru apreciere, revin pe email.
Salut, Bogdan. Doresc si eu o recomandare de firma pt izolare cu celuloza, in zona Recas (jud. Timis). Multumesc!
Buna Oana,
Revin pe email
Buna Bogdan,
Pentru Mosnita Noua Jud Timis ce recomanzi ?
Multumesc Frumos!
Salut,
Recomandarea poate fi pe o structură specifică(cu stratificatia ei), nu pe o zonă geografică, spune-mi exact care e situația și ce dorești să obții.
Buna ziua, Am primit un pret de 60 lei/mp la 30 cm cu o densitate de 50kg si membrana bariera de vapori, factura si garantie in Baia Mare. Este ok pretul, sa mai ieftinit pentru ca vad la 30 cm intre 17 si 24e/mp in exemplul dvs. Multumesc
Prețul este neverosimil de mic, cel mai probabil nu se va pune în operă la acea densitate.
salutare, imi poti face o recomandare pt Arad ? multumesc
Salut, vorba cântecului lui Andrieș “La Arad toate afacerile cad”, nu am pe cine să-ți recomand, momentan.
Multumesc frumos de informație.Avem o casa la rosu si vrem sa o izola.
În ce localitate este situată casa?
Buna ziua Bogdan!
Suntem in faza de proiect si as avea o intrebare sau doua,trei:
1. Se poate izola cu celuloza un pod necirculabil aflat peste parter si format din planseu/placa din beton armat peste care va fi facuta structura din lemn a sarpantei si invelitoarea din tigla de beton? La invelitoare nu va fi montata astereala, doar o folie sb tigle, insa nu mai stiu denumirea ei.
2. Trebuie instalata vreo bariera de vapori sau efectuat vreun tratament special pe placa de beton si elementele de lemn ale acoperisului (care vor fi aplicate direct pe placa banuiesc) sau se poate injecta direct in spatiul deschis din pod aceasta celuloza?
3. Ce grosime si densitate ar trebui sa aiba stratul de celuloza injectat, avand in vedere ca va sta pe placa din beton, si care ar fi pretul corect/mp pentru zona Alba Iulia +10 Km, in judetul Alba?
Multumesc pentru articol! Chiar este informativ si ma bucur ca l-am gasit, deoarece am intrat si pe forumuri si parerile unora chiar sunt de pe alta planeta (Vezi Pamantul Plat in articol).
Felicitari si spor la treaba!
Cu stima,
Radu
Salut Radu,
1.Da
2.Trebuie tencuiți pereții, se poate sufla libera celuloza, peste placă
3.Grosime minim 30cm, eu as pune 40.
Densitate ~35kg/mc,sau mai mult dacă se construiește o podea flotanta.
Prețul depinde de producătorul celulozei și prețul la manopera loco, un preț până în 15euro ar putea fi acoperitor.
Mulțumesc pentru apreciere.
Toate cele bune,
Bogdan
Salut, doresc si eu o recomandare de firma la Brasov, multumesc.
Bună, Foarte bun articolul și cuprinzător, dar am și eu o întrebare sistemul din poza de caroiaj al capriorilor e agrementat undeva?, logica îmi spune ca ar trebui structura dubla ca și la rigips cu rigle de 8/8de exemplu.. Asta e întrebarea mea pt ca am un acoperiș intrados sarpanta 250m înclinație 50%inaltime 6m,, și e cam multa greutate
Salut, sistemul este testat cu 150kg/mp, rezista la o greutate mai mare, dar nu avea rost să-l mai testez, având în vedere că celuloza la o grosime de 30cm are o greutate de 15kg, iar structura șarpantei e proiectata să reziste la 200kg/mp(în funcție și de zona geografica).
Cusacii de 8/8 sunt mult mai mult decât e necesar.
Vă înțeleg îngrijorarea, dar chiar nu e nici o problema.
Buna seara,
Nu stiu daca acoperiti zona de unde suntem dar noi va scriem…
Avem o casa la rosu, situata in apropiere de Brasov si intentionam sa o izolam cu celuloza.
Va suntem recunoscatori pentru raspunsul dumneavoastra.
Va multumim
Buna seara, am izolat o casa si-n Rasnov, pot sa ajung si la dumneavoastra. Va scriu pe email sa-mi oferiti mai multe detalii.
Buna ziua! Am de izolat o mansarda care are capriori de 15cm. Eu as vrea sa izolez cu minim 30cm. Finisajul va fi de rigips cu bride metalice prinse de capriori. Intrebarea este: ma pot folosi de bridele de 15-20cm pt a suplimenta stratul de izolatie si pt a evita caroiajul cu lemn? Daca imi dati o adresa as putea sa va trimit niste poze cu mansarda. Multumesc!
Buna seara,
Ce material izolator doriti sa utilizati in grosime de 30cm? Adresa de email se gaseste in pagina de contact, in zona de subsol a paginii.
Vreau sa folosesc Celuloza in strat de 30 cm pt a ajunge la o valoare R mai mare de 6 m²k/W. Problema este ca eu am capriorii de 15cm…
Se poate izola cu celuloza si direct in structura metalica, de prindere a placilor de rigips, dar nu pot sa fac publice detalii tehnice/etapele, este know how-ul meu, obtinut prin multe experimente.
Buna dimineata,
La etajul casei tavanul este de rigips si nu exista acces in pod. Tavanul de rigips nu este izolat, practic este facuta structura din profile si placat. Exista posibilitatea izolarii cu celuloza fara a demonta placile? Ma roade foarte tare ca tavanul etajului nu este izolat. Intre capriori am vata bazaltica, dar nu si pe tavan. Casa se afla langa Timisoara.
Multumesc pentru raspuns.
Ce spatiu este intre placa de rigips si bariera de vapori(daca exista), care ar trebui sa fie asezata peste vata spre interior?
Salutare. In cazul izolarii unui pod nelocuit(folosit doar pentru depozitare), care ar fi straturile necesare? Pot izola doar placa peste partier(beton)? si daca da, mai este necesara bariera antivapori?
Va multumesc.
Salut,
Se poate așeza izolația direct pe placa de beton, dar pentru depozitare va fi necesara crearea unei podele înălțate, iar în zona de acces ar fi necesară o etanseizare.
Bună, am o întrebare, am încercat sa fac în ubacus, iar în cazul meu țiglă, contralateti și astereala îmi apare condens, adică între astereala și stratul de celuloza de 30 cm ar trebui sa am 3 cm de ventilare, menționez ca sunt amator în asta dar încercând sa ma lămuresc…. Ce soluție ar fi?
Salut, credeam ca am raspuns de pe mobil, se pare ca nu..:/
Ai pus si folie de difuzie? Soflete a deschis cutia Pandorei cu clipul in care demonstreaza cum se utilizeaza Ubakus, program care ar trebui utilizat doar de cei care se pricep si au experienta, altfel pot aparea mai multe probleme. Cum ar fi sa deschid un program de contablitate si sa-mi fac singur contabilitatea:)), sigur m-as califica doar utilizand un astfel de program..
buna dimineata am mai multe case de izolat daca se poate un nr de tel.
Pare ca nu primesc notificari la comentarii, te contactez daca mai este de actualitate.
Salutare, ma poti ajuta cu o cotatie de pret pentru izolarea unei mansarde?
Suprafata ar fi de 70mp
Locuiesc in Targoviste.
Salutare, sigur, îți scriu pe email sau telefon, sa-mi oferi mai multe detalii.
Buna ziua,
Felicitari pentru analiza !
Putem discuta cumva telefonic cu privire la panouri sau rulouri de celuloza.
Bună ziua,
Multumesc pentru apreciere, personal nu aș pune în operă nici un tip de rulou sau saltea în structurile pe care le întâlnesc în 99% din situații, e mult prea complicat și așezarea lor este inferioară izolație suflate care pătrunde în cele mai mici spatii.
Salutare!
As vrea sa izolez tavanul casei prin pod. Tavanul este din rigips, prins pe structura metalica, prinsa la randul ei de grinzi din lemn. Intrebarile mele ar fi:
1- Se poate sufla celuloza direct pe rigips, suporta greutatea izolatiei, sau trebuie instalata o structura de rezistenta aditionala din OSB?
2- Intr-un astfel de montaj, la orizontala este necesara instalarea vreunei folii sau membrane?
Salut!
1. Posibil sa suporte 10kg/mp (greutatea aproximativa a celulozei)
2. As monta o membrana de vapori ranforsata, asezata pe capriori si coborata pe structura metalica, prinsa in capse metalice si lipita cu benzi adezive.
Salutare!
Mi-ar plăcea să construiesc o casă, sunt în faza de buget acum și caut variante pentru toate cele 🙂
Am văzut că se pot izola și pereții exteriori cu celuloză, ce părere ai despre asta? Ai recomanda?
Știi vreo firmă în apropiere de Gura Humorului, jud. Suceava, care să facă treaba asta?
Mulțumesc!
Salut Vlad!
Construcția pe structura de lemn este o varianta excelentă, pe grinzi I este o variantă și mai bună, găsești detalii în articolul despre tipurile de structuri prefabricate.
Te invit să-mi scrii pe email(adresa o găsești în pagina de contact), mai multe detalii și vedem ce soluție potrivită găsim.
STIMATE DOMN,
Locuiesc in Toulouse Franta intr-o casa cu demisol Planseul este din blocuri ceramice. As dori sa-[ izolez prin demisol. Solutia cu celuloza cumse poate aplica. La demisol existe conducte, am atelier mecanic, etc… Va multumesc
Se construiește un caroiaj din lemn care poate fi prins în dibluri sub planșeu, peste caroiaj se prinde membrana de vapori și se sufla celuloză în interiorul spațiul creat de caroiaj, se poate finisa cu rigips pe structura metalica.
Depinde ce înălțime aveți la demisol.
Bună ziua!
Va deplasați și în Buzau?
Vreau sa izolez podul unei case la rosu.Cat este m2?
Bună ziua,
Mă deplasez dacă e necesar, săptămâna viitoare merg la Sibiu, mă deplasez prin țară.
Trimiteți-mi poze și detalii pe email, să fac o cotație, găsiți adresa în pagina de contact.